Co se stane, když usnete na hrobě, můžete vidět i číst

Praha/Třeboň – Animovaný film Usnula jsem režisérky Kristiny Dufkové získal loni na AniFestu v Třeboni hlavní českou cenu, letos ho tvůrci uvedli i v programu Anifilmu, který je nástupcem tradiční třeboňské přehlídky. Promítání doprovodilo představení stejnojmenné knihy, v níž se čtenáři také dozví, co se může stát, pokud usnou na hrobě. Součástí knihy je i DVD s filmem, které v nakladatelství Albatros vychází 3. května.

Na scénáři i příběhu knihy Usnula jsem s režisérkou Kristinou Dufkovou spolupracovali Mexičan Jorge Estrada a scenárista Tomáš Holeček. Hrdinové příběhu promlouvají hlasy známých českých herců - Ivana Trojana, Pavla Lišky, Jiřího Lábuse, Oldřicha Kaisera, Lenky Vychodilové a Barbory Hrzánové. Do hlavních rolí Kristina Dufková obsadila členy své rodiny, takže dobrotivého Siláka namluvil její partner Jiří Macháček a malou Miroslavu jejich dcera Berta.

"S Bertou to pro mě bylo jednodušší než s někým cizím, dobře ji znám, lépe jí vysvětlím, co po ní chci. Měla jsem štěstí, že hlavní postava Miroslava byla holka a ve věku Berty. Jirka toho o celém mém projektu věděl od začátku víc než kdokoliv jiný. Když jsem se ho ptala, jestli nechce mluvit nějakou postavu, vybral si Siláka. Nepotřeboval režírovat, jen jsem hlídala, aby si postava držela pořád stejnou stylizaci hlasu. Moc pomáhal Bertě při jejím namlouvání, věděl, jak na ni," řekla o této spolupráci sama režisérka.

Děti a jejich svět jsou pro Dufkovou velkou inspirací, a jak už dokázala v minulosti, umí tuto specifickou poetiku předat tak, že ji ocení diváci i kritika. Její předchozí snímky Ze života matek (2006) a Malé pohádky (2006) posbíraly řadu cen, včetně prestižní hlavní ceny na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Londýně v roce 2006.

Její další prací bude režie jedné z epizod již třetího pokračování Fimfára podle pohádkové knížky Jana Wericha. Pohádka Jak na Šumavě vyhynuli obři bude pro Dufkovou první zkušenost s loutkami. Premiéra Fimfára je plánována na jaro 2011.