Jan Švankmajer od začátku do konce

Brno - Téměř úplnou filmovou tvorbu významného českého režiséra Jana Švankmajera promítne ode dneška do 9. května brněnské městské kino Art. V sedmi květnových večerech se filmoví fanoušci dočkají snímků plných hravosti, fantazie a černého humoru. Dnešek a úterý věnovala dramaturgie krátkometrážním filmům z bohaté Švankmajerovy kariéry.

V dalších dnech následují celovečerní filmy Něco z Alenky na motivy z díla Lewise Carrolla, faustovská variace Lekce Faust, černá groteska o novodobých vášních a perverzích Spiklenci slasti a hororová pohádka Otesánek.

Na programu nechybí ani zatím poslední film Šílení, v němž Švankmajer originálním způsobem zpracoval dvě povídky Edgara Allana Poea. „Moje filmy přitahují ty diváky, kteří ještě nezabouchli dveře za svým dětstvím a nenechali si pragmatickou civilizací vymlátit z duše imaginaci,“ řekl Švankmajer před časem právě k filmu Šílení.

Švankmajer nedávno dokončil svůj nový snímek Přežít svůj život. Do kin zamíří po prázdninách. Film vznikl animací fotografií herců, které doplňují hrané dotáčky. Psychoanalytická komedie je příběhem muže žijícího jeden život v realitě a druhý ve snu. Zatím má film elektronickou podobu, která prochází úpravami technického rázu.