Národní povstání 1945 v hledáčku fotografů

Praha – Na Staroměstské radnici se dnes otevírá fotografická výstava České národní povstání 1945, připomínající 65. výročí povstání českého obyvatelstva proti nacistické okupaci. Výstavu připravil Vojenský historický ústav ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu a Národním muzeem. Výstava představí na 140 dobových fotografií a bude otevřena do 16. května. Součástí akce bude také křest knihy Pražské povstání a konec války na Praze 1 a koncert na Staroměstském náměstí.

„Výstava je především fotografická, jsou zde dokumentární snímky z roku 1945, které doplňují popisky zachycených událostí. Mezi fotografiemi jsou i nové přírůstky, které nikdy před touto expozicí nebyly publikovány. Snímky pocházejí jak z agenturních zdrojů, tak i od jednotlivců, občanů pamětníků nebo z jejich pozůstalosti. Je zapotřebí upozornit na fotografii Adolfa Hitlera, která je též v expozici. Je zde použita jako symbol, neboť je umístěna přímo naproti fotografii z května 1945. Je to stejný úhel pohledu jako na fotografii s Hitlerem, jenom je zde válečné poškození a devastace Prahy,“ přiblížil expozici její kurátor Tomáš Jakl. 

Podle jeho vyjádření je potřeba si uvědomit, že vystavované fotografie měly pochopitelně různorodou kvalitu, některé se podařilo nazvětšovat přímo z negativů, ale další bylo třeba důkladně upravovat, aby byly vůbec čitelné. Pokud se autorů týká, většina jmen zůstala utajena, neboť se jednalo o amatéry. K vidění jsou ale i fotografie profesionálů, zaměstnanců tehdejších agentur.

„Konec povstání proti nacistické okupaci byla událost velmi významná a byla, jak se říká, v hledáčku fotografů. Na fotografiích je jasně patrné, že vznikaly za vypjatých okolností. Každému, kdo se v těch dnech objevil v ulicích, hrozilo velké nebezpečí, fotografy nevyjímaje,“ doplnil Jakl.

V souvislostí s výstavou rozjeli její organizátoři na Staroměstském náměstí i další zajímavý projekt - interaktivní centrum Media Cube. Jde o venkovní televizní studio, v němž zajímaví hosté, např. známí historici nebo pamětníci, diskutují o válce. Do debaty se můžou zapojit i kolemjdoucí.