Stellinka Zázvorková nade vše milovala smích

Praha - Svým výjimečným komediálním talentem poutala Stella Zázvorková pozornost diváků od samých počátků umělecké dráhy. Prošla hereckou školou E. F. Buriana, za války hrála v Divadle pro mládež M. Mellanové a v divadle Větrník. V letech 1945-48 hrála v Divadle satiry, poté byla členkou Realistického divadla a Armádního uměleckého souboru. V roce 1955 ji angažoval do Divadla ABC J. Werich. V roce 1962 se stala členkou Městských divadel pražských, kde hrála až do roku 1993. Před pěti lety své příznivce navždy opustila. Zemřela 18. května 2005 ve svém bytě v Praze. Příčinou úmrtí byl zřejmě infarkt.

Kromě divadelního a filmového herectví milovala i práci pro rozhlas. Byla vynikající vypravěčkou humorných příběhů, anekdot. Na Českého lva byla nominována v roce 1996 „Za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli“ díky úloze protikomunisticky smýšlející matky hlavního hrdiny hudebníka Louky (Zdeněk Svěrák) v oscarovém KOLJOVI (1996) Jana Svěráka, až napodruhé Českého lva získala za titulní úlohu, s Vlastimilem Brodským ve smutné komedii BABÍ LÉTO (2001). Těsně před smrtí stihli diváci v kinech vidět její postavu babičky v Renčově komedii podle románu Michala Viewegha ROMÁN PRO ŽENY (2005) a pět měsíců po jejím skonu přišel do kin HRUBEŠ A MAREŠ JSOU KAMARÁDI DO DEŠTĚ (2005) Vladimíra Morávka, kde hrála babičku Miriam Marešovou.

„Já jsem vždycky obdivovala herce, kteří přesně dovedli hovořit o technice, kterou pracují. Abych vám řekla pravdu, já pracuji, ale nevím jak. Já pracuji velice intenzivně, hlavně v noci. Pomáhala mi moje paměť, kterou tedy myslím stále ještě ve fragmentech vlastním, i když teda asi už to není to, co to bývalo. A to, co člověk musí udělat, aby se alespoň na těch 75 procent přiblížil tomu, co autor chce sdělit divákovi, to dá práci. Ale zdálo se mi, že to chápu,“ prozradila na sebe Zázvorková v pořadu ČT Na plovárně.

V televizi Zázvorková účinkovala jak v prvních českých televizních seriálech (Bláhovi, Tři chlapi v chalupě), tak v divácky oblíbených pohádkových seriálech 80. let (Arabela).  

Stella Zázvorková se narodila v roce 1922 do umělecké rodiny: otec Jan Zázvorka byl architektem (autor památníku na Žižkově), starší bratr Jan patřil k nejvýznamnějším filmovým a televizním scénografům. „Můj bratr byl o osm let starší než já, ale měl mě rád a brával mě s sebou, takže já jsem do Osvobozeného divadla přišla v takových 13 letech. Samozřejmě jsem nemohla vědět, co to je za divadlo, obsahově, ale ta atmosféra tam, víte… Teď ti dva bílí klauni na jevišti, a najednou ten spontánní smích v hledišti, který otřásal divadlem, to vám bylo něco tak ohromného! Já jsem si pak po letech uvědomila: Já tady stojím, na tom jevišti, jak je to možné? Víte, ten osud! Mne to skutečně ohromilo, a někdy jsem se takových okamžiků trošku začala bát,“ řekla herečka v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas.

  • Stella Zázvorková a Miloš Kopecký zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1658/165715.jpg
  • Stella Zázvorková v televizním seriálu Arabela zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1658/165718.jpg

V roce1950 se provdala za herce Miloše Kopeckého. Jejich manželství vydrželo asi rok, jejich dcera Jana spáchala v 15 letech sebevraždu, ona sama se už pak nikdy nevdala.

Stella Zázvorková: „Miluju smích, toužím ho slyšet z publika, jedná se o určitou formu narkotika. To je můj balzám, elixír mládí.“