Bigbít (Revisited) - kronika domácí rockové hudby

Praha – Výstava Bigbít Revisited v pražském Popmuseu mapuje vznik televizního cyklu Bigbít, který v současné době znovu uvádí Česká televize. Vernisáž byla spojena se křtem nové knihy autorů Vojtěcha Lindaura a Ondřeje Konráda nazvaná Bigbít. Ve spojení s knihou Bigbít můžeme bez jakýchkoli okolků mluvit o plnohodnotné kronice československé rockové hudby od jejích prvopočátků až do roku 1989, tvrdí nakladatelství Plus, které knihu vydalo.

Kniha vychází ze série článků, které byly pod názvem Kdopak by se rocku bál? publikovány v průběhu let 1987-1989 pravidelně v časopise Gramorevue. Na jejich základě vznikla už kniha Život na tahu aneb Třicet roků rocku (1990) a také televizní cyklus Bigbít.

Vojtěch Lindaur, který se na scénáři televizního pořadu významně podílel, dopsal kapitoly zachycující léta 1984-1989 a uspořádal obrazovou přílohu, která zahrnuje desítky dobových fotografií. Součástí knihy je i jakýsi soundtrack - dvě CD s raritními a především autentickými, doposud nikdy nevydanými hudebními ukázkami.

„Objevování, hledání a nacházení souvislostí, neboť tehdy, v druhé polovině osmdesátých let, nebyla ani tak důležitá data a letopočty nebo obsazení té či oné kapely, ale spíše zachycení atmosféry,“ prozradil Lindaur, co pro něj bylo při psaní knihy nejzajímavější.

Česká televize v současné době opět vysílá 42dílný cyklus Bigbít, který zachycuje vývoj od poloviny padesátých let až do sametové revoluce. Dobové archivní materiály doplňují výpovědi osobností hudebního světa, mnozí z nich se reprízování cyklu už nedožili – Miki Volek, Jeňýk Pacák, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák.

Výstava Bigbít Revisited potrvá v Popmuseu do 24. září. Více o Bigbítu i bigbítu se dozvíte na webovém speciálu.