Největším tahákem Mezi plotů jsou Mezi ploty

Praha – Závěrečná a největší část hudebního a divadelního festivalu Mezi ploty zaplní o víkendu psychiatrickou léčebnu v pražských Bohnicích. Devatenáctý ročník, stejně jako ty předchozí, stojí na tradici kapel, divadel, workshopů a specifické atmosféře, kterou tentokrát nově oživí Martin Zbrožek, Lenka Filipová nebo Arnošt Goldflam. „Už to, že se podařilo dát i v době krize festival dohromady, je pro mě největší tahák,“ odpověděl ředitel přehlídky Robert Kozler na otázku, jaké vystoupení by si návštěvníci rozhodně neměli nechat ujít.

„Celkově vítězí pozitiva nad komplikacemi, které jsou oboustranně dobře řešitelné a řešené mezi organzačním týmem festivalu a naší stranou,“ odmítá ředitel bohnické léčebny Martin Hollý, že by dvoudenní přehlídka byla nepříjemným zásahem do chodu léčebny a života pacientů. Navíc festival přinese i peníze ze vstupného, které putují na podporu například terepautických aktivit.

Pražskému programu přecházely jednodenní akce v léčebnách v Brně a Dobřanech u Plzně. Podle Kozlera se jednotlivé části festivalu od sebe liší především v atmosféře, která je dána rozdílným prostorem léčeben. „Třeba v dobřanské je skutečně klidové prostředí a návštěvnost není tak předimenzovaná, což napomáhá ke vzájemné komunikaci. Naproti tomu brněnská léčebna je takový předvoj, miniatura konečné fáze, která se koná tento víkend v Praze,“ srovnává Kozel.

Letošní ročník chce podle organizačního ředitele festivalu Michala Šestáka přilákat předvším rodiny s dětmi. „Přemýšleli jsme, kdo je typický návštěvník festivalu, a došli jsme k názoru, že lidé, kteří tam začali chodit na začátku, jsou dnes ve věku kolem třiceti pětatřiceti mají rodiny. Rádi bychom si je udrželi, protože k Mezi plotům mají vztah, zároveň ale myslíme i na novou generaci, tedy na studenty,“ vysvětluje Šesták.

Festival nabídne v Bohnicích široké spektrum představení od loutkového divadla přes pantomimu, pohybové divadlo, výtvarné dílny či autorské čtení až po různé hudební žánry - rock, jazz, funky, etno či ska. 

V sobotu vystoupí třeba Xindl X, Dan Bárta & Illustratosphere, Toxique, Radim Hladík, Yvonne Sanchez či Koňaboj. V neděli se představí například Nightwork, Žlutý pes, Vypsaná fixa, Aneta Langerová, Tleskač, Sto zvířat, Lenka Dusilová nebo Psí vojáci. Tradicí je, že všichni účinkující se vzdávají honoráře ve prospěch rozvoje jednotlivých léčeben.

„160 divadelních a hudebních souborů, včetně zvučných jmen, jako je Lenka Filipová, Arnošt Goldflam, Divadlo Archa, Divadlo v Řeznické, Dan Bárta nebo Čechomor, je ochotno hrát bez honoráře. To je velká pocta nejen festivalu, ale vůbec celé zemi, protože jsme schopni ukázat i jinou tvář než jenom konkurenceschopnost a různé nesváry, které na nás útočí dnes a denně,“ upozorňuje ředitel festivalu. 

Podrobný program Mezi plotů v Bohnicích najdete na stránkách festivalu. Převážně venkovním představením a koncertům přeje i počasí. „Je krásné, na druhou stranu, pokud děláte aktivitu, která má pomáhat ve vzájemné komunikaci a úctě člověka člověku, tak nemůžete být zas tak optimisticky naladění, když vidíte, co se děje na Moravě a jinde,“ dodává Kozler v souvislosti s povodněmi.