Literární rebelové na Festivalu spisovatelů

Praha – Tak trochu rebelem je každý z dvanácti autorů, kteří jsou hosty letošního Festivalu spisovatelů Praha. Jeho dvacátý ročník s tématem kacířství a rebelie začal dnes večer na Nové scéně Národního divadla galavečerem, jehož přímý přenos zprostředkoval ve spolupráci s festivalem i portál ČT24. Příznivci literatury se mohou těšit na autorská čtení, autogramiády a debaty s autory do 10. června. Vybrané části programu budete moci sledovat živě i na našich stránkách.

Hostem zahajovacího večera měla být i nositelka Nobelovy ceny Herta Müllerová. Z důvodu nemoci svou účast omluvila, ale s její tvorbou seznámila herečka Klára Issová, která přečetla v češtině úryvky z knihy Houpavý dech. Německá spisovatelka (v českém překladu nedávno vyšla její novela Cestovní pas) byla jedním ze tří držitelů Nobelovy ceny, kteří přijali pozvání na festival. Do Prahy nakonec přijede jen čínský dramatik a romanopisec Gao Xingjian, karibský básník Derek Walcott svou účast také ze zdravotních důvodů odřekl.

Program galavečera (od 19:00)

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Různá hlediska konceptu kacířství a rebelie se prolínají dílem všech autorů, které Festival spisovatelů Praha od 4. do 10. června hostí. Zazní odvážné hlasy žen, které otevírají svým dílem tabuizovaná témata – Assie Djebarové, Radky Denemarkové a koneckonců i Toyen, jejíž obraz Polykači mečů vtiskl letos festivalu výtvarnou podobu.

Téma zahrnuje rebelii ve smyslu politickém a intelektuálním (Bahaa Taher, Hans Magnus Enzensberger, Gao Xingjian), vzdor proti tak zvané normalitě (Fernando Arrabal) i vzpouru proti systému a ustáleným hodnotám (Iain Banks, Peter Matthiessen, Róbert Gál).

České spisovatele zastupují Radka Denemarková a Michal Ajvaz. Denemarková mimo jiné přeložila Müllerové novelu Cestovní pas a je autorkou knihy o Petru Léblovi Smrt, nebudeš se báti, za niž loni získala Magnesii Literu v kategorii publicistika. Ajvaz byl ve stejném ročníku literární ceny nominován za svůj román Cesta na jih. Slovenským zástupcem bude Róbert Gál, který ovšem žije v Praze. V českém překladu vychází jeho dvě novely jako dvoukniha Na křídlech/Agnomie. 

Podrobný program dvacátého ročníku najdete na stránkách Festivalu spisovatelů. V pořadu Před půlnocí si můžete poslechnout rozhovor s prezidentem festivalu Michaelem Marchem a ekonomem Janem Švejnarem, který bude moderovat středeční diskusi na téma otroctví.