Špinarův Racek je přistřižený a groteskní

Kladno – Budeme hraví a zábavní, naše koncepce bude groteskní. I sám Čechov svoji hru označil za komedii, poznamenal Daniel Špinar k poslední premiéře sezony v Městském divadle v Kladně. Režisér, oceněný Radokem za inscenaci Vojcka v Divadle na Vinohradech, připravil pro Kladno inscenaci jedné z nejuváděnějších Čechovových her – Racka. V jeho nastudování bude mít výrazně komediální ráz.

Racek v kladenském divadle je groteskní komedií o světě umělců. O střetu světa iluzí, kde všechno skvěle funguje, a tvrdé reality, která v případě Racka končí sebevraždou jednoho z hrdinů této hry.

Čechovova hra má na českém divadle dlouhou historii. Mezi nejlepší patří inscenace pod režijním vedením Ivana Krejčího, Vladimíra Morávka a Petra Lébla. Právě Léblovým groteskním pojetím v Divadle Na Zábradlí se Špinar inspiroval.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Pracoval s překladem Leoše Suchařípy, který si ale upravil. „Hodně jsme ho zkrátili, protože současné vnímání je rychlejší, je hodně vizuální, barevné, groteskní, až jakoby barokní v opulentnosti kostýmů i ve výrazu herců,“ vysvětlil režisér.

V hlavních rolích se představí jako mladý ambiciózní dramatik Treplev Štěpán Benoni, kterého si režisér vybral, protože prý odpovídá jeho představě „malého neurotického spratka“. Jeho matku, herečku Irinu Arkadinovou, ztvární Alena Štréblová, jejího bratra Petra Sorina hostující Jan Potměšil. Premiéra: 5. června, nejbližší repríza 9. června, vždy od 19:00.