Varhaní svět v pěti pražských kostelech

Praha – Moderní i klasická díla bez konvencí v podání špičkových varhaníků chce představit mezinárodní festival Free Organ World – Pražské varhany. V rámci osmého ročníku přichystal pět varhanních koncertů v pěti kostelech. Prvním byl v neděli 13. června koncert Varhany nebo cembalo? Nová odhalení! v bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře. „Rádi bychom z méně objevovaných kostelů vytěžili jejich genius loci,“ říká o cíli festivalu umělecký ředitel Pavel Černý. Doufá, že do projektu se v dalších ročnících zapojí i kostely v zahraničí.

„Putujeme po krásných kostelích Prahy, objevujeme i prostory méně poznané a zasazujeme historickou hudbu do kontextu historických varhan, které se v prostoru nalézají. Pokoušíme se i o fúzi s moderní hudbou 20. století, můžeme se třeba pochlubit tím, že jsme tu měli Mariana Vargu s jeho svitou elektronických varhan,“ upozorňuje Černý, který vznik festivalu v roce 2002 inicioval.

Po koncertě v Břevnovském klášteře pokračuje festivalový program Básníky varhan a klavíru dnes od 19:30 v kostele sv. Štěpána, Galakoncertem s Českým a Slovenským rozhlasem v kostele sv. Prokopa, po trase Ze severu na jih a zpět v 17. a 18. století v žižkovském kostele sv. Rocha a 17. června vše zakončí Bach a jeho ctitelé v chrámu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Rozhovor s Pavlem Černým a Peterem Sochuľákem (zdroj: ČT24)

„Rád bych zmínil Klause Eichorna, který bude vystupovat v kostele sv. Rocha, špičkového odborníka na starou hudbu, nebo slovenského varhaníka Petera Sochuľáka, na závěr vystoupí naše varhanická špička – Aleš Bárta,“ vyzdvihuje některé z hudebníků Pavel Černý.

Návštěvníci festivalu mají možnost slyšet zvuk unikátních nástrojů. Například v žižkovském kostele sv. Rocha se mohou zaposlouchat do zvuků nástroje, jehož historie sahá až do roku 1738. Tvůrcem varhan v kostele sv. Prokopa byl zase jeden z nejlepších českých varhanářů z přelomu 19. a 20. století Emanuel Štěpán Petr. Současný nástroj má 52 znějících rejstříků. Zvláštností břevnovských varhan je zvonkohra s 27 bronzovými zvonky.

Pořadatelé plánují akci rozšířit i na jiná města v Evropě a ve světě, i proto od počátku zvolili dvoujazyčný název festivalu. „Vzhledem k tomu, že je letos už osmý ročník, začínáme si věřit v tom, že bychom mohli uspořádat i něco většího. Chtěli bychom aby Free Organ World byla spojující značka pro nový a neotřelý přístup k tomuto nástroji,“ dodává Černý.