MFF KV - svátek českých filmových nadšenců se blíží

Praha – 45. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne letos od 2. do 10. července. S programem i některými novinkami dnes na tiskové konferenci seznámili novináře organizátoři festivalu. Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezmou režisér Juraj Herz a ruský režisér Nikita Michalkov. Letošní festival představí celkem 180 celovečerních filmů, z toho 50 bude mít ve Varech světovou či mezinárodní premiéru. Hlavní soutěž uvede dvanáct titulů  z Číny, Íránu, Argentiny, Ruska, Francie, Belgie, Polska, Španělska, Chorvatska a Kanady a z České republiky.

Světovou premiéru mystifikačního dokumentárního thrilleru Hitler v Hollywoodu doprovodí dvě hlavní představitelky. Maria de Medeirosová známá ze snímku Pulp Fiction a téměř 88letá Micheline Presleová, která v tomto snímku hraje v podstatě samu sebe. Její filmografie čítá 180 titulů.

Kompletní informace o festivalu zde

Tisková konference ke 45. ročníku MFFKV (zdroj: ČT24)

Festival zahájí česká premiéra amerického filmu Crazy Heart
debutujícího režiséra Scotta Coopera; countryového písničkáře na konci
kariéry v něm ztvárnil Jeff Bridges a získal za svůj výkon Oscara a Zlatý
glóbus.

Závěrečným snímkem bude romantická komedie (K)lamač srdcí režiséra Pascala Chaumeila s hvězdami francouzské kinematografie Romainem Durisem a Vanessou Paradisovou v hlavních rolích.

České filmy v soutěžních sekcích 45. MFF Karlovy Vary

V hlavní soutěži je Česká republika tentokrát zastoupena dvakrát - Tři sezony v pekle Tomáše Mašína a Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. 

O cenu za nejlepší dokumentární film nad 30 minut se na letošním MFF KV utká i nejnovější časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Katka, fascinující výsledek čtrnáct let trvajícího natáčení osudů titulní protagonistky bojující se silnou drogovou závislostí.

V prestižní soutěžní sekci Na východ od Západu uvede mezinárodní premiéru svého prvního celovečerního hraného filmu Zoufalci režisérka Jitka Rudolfová. Žačka Věry Chytilové považovaná za jeden z nejvýraznějších talentů českého filmu natočila realistickou komedii o bilancujících třicátnících, kteří vědí, co v životě nechtějí, aniž si však jsou jisti tím, co chtějí.

Za jeden z nejupřímnějších českých filmů roku je kritiky považováno „road movie ve třech“ Dvojka, nízkorozpočtový autorský debut Jaroslava Fuita. Příběh mladého páru, jehož spíše rutinní soužití je během dovolené ve Skandinávii podrobeno nečekané zkoušce, bude uveden v mezinárodní premiéře v soutěžní sekci Fórum nezávislých.

Zajímavosti v hlavní soutěži

V mezinárodní premiéře představí v Karlových Varech svou celovečerní hranou prvotinu Matka Tereza od koček (Matka Teresa od Kotow) polský dokumentarista a renomovaný autor divadelních her Pawel Sala.

Celovečerní debut Oliviera Coussemacqa Sweet Evil (L’enfance du mal), v němž skvělému Pascalu Greggorymu neméně pozoruhodným způsobem sekunduje talentovaná Anaïs Demoustier (Shooting Star Berlinale 2010), bude na 45. MFF KV uveden v mezinárodní premiéře.

Sekce Zaostřeno na belgickou kinematografii bude zastoupena celkem osmi tituly, přičemž jednu polovinu budou tvořit snímky frankofonní a druhou vlámské. Očekávaným vrcholem sekce bude snímek Mr. Nobody, jehož tvůrcem je Jaco Van Dormael a který bude uveden ve spolupráci s Asociací českých filmových klubů. V hlavních rolích snímku, jenž v roce 2009 soutěžil na benátském festivalu, figurují zpěvák a herec Jared Leto (Klub rváčů) a Diane Krugerová (Hanebný pancharti). 

Půlnoční filmy - Jedna z nejoblíbenějších sekcí karlovarského festivalu letos představí australské žánrové snímky ze sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, pro které se vžilo označení Ozploitation. Ještě donedávna ne zcela doceněné filmy, k jejichž velkým obdivovatelům patří např. Quentin Tarantino, vděčí za znovuoživení kultu mladému filmaři Marku Hartleyovi a jeho pozoruhodnému dokumentu Not Quite Hollywood z roku 2008. 

„Scénář, produkce a režie Michael Powell a Emeric Pressburger“ - tento proslulý titulek zdobí téměř dvě desítky filmů pravděpodobně nejpozoruhodnější tvůrčí dvojice dějin kinematografie, jíž bude zasvěcena jedna z retrospektiv 45. MFF Karlovy Vary.

Výběr celovečerních hraných filmů zařazených do hlavní soutěže letošního karlovarského festivalu za Českou republiku posuzoval režisér a scenárista Bohdan Sláma, tvůrce ceněný odbornou kritikou, festivalovými porotami i laickou veřejností. Prestižní filmový časopis Variety vybral loni Bohdana Slámu, aby se jako jeden z deseti pozoruhodných režisérů současnosti zúčastnil festivalu Sundance 2009. V porotě dokumentů usedne i režisérka Alena Činčerová.