Amparo Sánchezová promění United Islands v linku Tucson-Havana

Praha – Stovka kapel z deseti zemí rozezní pražské ostrovy na sedmém ročníku festivalu United Islands. Prologem dvoudenního festivalu byla včera tradiční klubová noc, ozdobou pátečního zahájení bude Amparo Sánchezová, zakladatelka španělské kapely Amparanoia. Na Střeleckém ostrově ale představí v devět večer s novou kapelou nové sólové album. „Můžeme strávit společně noc plnou citů, emocí, můžeme tančit, zpívat,“ těší se Sánchezová, která hraje v Praze poprvé, na české publikum.

I když je jméno kytaristky a zpěvačky Amparo Sánchezové na hudební scéně zdánlivě nové, je podloženo bohatými muzikantskými zkušenostmi. Pod pseudonymem Amparanoia, který se posléze vžil jako jméno celé kapely, kterou vedla, totiž mezi lety 1996–2006 odehrála přes tisíc koncertů a natočila sedm alb.

Amparanoia ve svém výrazu míchala - s občasnou pomocí Manu Chaa - snad vrozené španělské cítění Amparo s výraznými prvky latinskoamerických rytmů, kubánské hudby i reggae. „Líbí se mi mísit různé styly, rázná místa. Hraju si se směsicí zvuků a míst, které mě ovlivnily a z nichž ty zvuky pocházejí,“ vysvětluje Sánchezová.

K přechodu Amparo Sánchezové na sólovou dráhu přispěl zážitek z roku 2006, kdy vystoupila na prestižním jazzovém festivalu v Montrealu. Souhrou náhod (většina jejích spoluhráčů zmeškala letadlo do Kanady) si zde Amparo zahrála jen s kontrabasistou a bubeníkem. „Už dlouho jsem chtěla zkusit něco jemnějšího a intimnějšího,“ pochvalovala si pak zpěvačka a do divokých jízd s Amparanoiou se jí chtělo čím dál méně. Turné v roce 2008 už bylo oficiálně prohlášeno za „rozlučkové“.

„Rozloučili jsme se s písněmi Amparanoie, v Praze představujeme něco z toho, co se nachází na mém novém albu, ale také něco, co jsme vytvořili navíc. Nabízím udělat si cestu tucsonské pouště přes melancholii k radosti z Kuby,“ uvedla španělská zpěvačka a kytaristka k pražskému programu. Nové album, první, které vydala pod vlastním jménem, nese název Tucson-Habana. Právě v kubánském hlavním městě si Sánchezová splnila jeden ze svých hudebních snů – nazpívat duet s Omarou Portuondo, devětasedmdesátiletou členkou Buena Vista Social Clubu.

Na United Islands nechce Amparo Sánchezová jen vystoupovat, ale také poslouchat, mimo jiné se více seznámit s českou hudební scénou. „Jste na dobrém místě na mapě, myslím, že se tu setkává několik různých vlivů a vzniká velká hudební bohatost. Chci si to tady užít i jako divačka,“ tvrdí.