Tanec Praha zakončí cesta do hlubin naší existence

Praha - Vlámský soubor Les ballets C de la B zakončí dnes v Hudebním divadle Karlín měsíční maraton festivalu Tanec Praha. Choreografii Out of Context věnoval světově proslulý soubor, pro nějž jde o první hostování v Česku, německé choreografce Pině Bauschové. „V Out of Context se Alain Platel vydává do nitra lidské duše, zve diváka do hlubin naší existence,“ prozradila ředitelka přehlídky Yvona Kreuzmannová.

Zakladatel souboru Alain Platel ukazuje, jak jsou si genialita a šílenství blízko. Jeho performeři často přejímají pohybové prvky od hysterických, mystických či mentálně handicapovaných osobností: grimasy, zkroucení těla, škubavé pohyby, křeč, skřípání zubů aj. Hranice mezi normálním a nenormálním je zde zrušena. „Diváci při představení zažívají něco nečekaného, cenného, intimního a fascinujícího. Zdaleka nejen díky neuvěřitelné virtuozitě tanečníků,“ dodává Kreuzmannová.

Les ballets C de la B (les ballets contemporains de la Belgique) založil Alain Platel v roce 1984 v Gentu. Během let se z něj stal soubor proslulý a úspěšný doslova po celém světě. Během let se vyvinul v uměleckou platformu pro řadu choreografů, která čerpá inspiraci nejen od Alaina Platela, ale také od Christine De Smedt a Koen Augustijnen. Jeho členy byli jednu dobu také Hans Van de Broeck a Sidi Larbi Cherkaoui. Soubor se snaží zapojovat mladé performery z různých oblastí. Představení nelze snadno definovat, přesto je však možné rozpoznat jeho osobitý styl - populární, anarchický, eklektický, angažovaný.

Festival Tanec Praha uvedl letos představení souborů z Belgie, České republiky, Chile, Maďarska, Polska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Velké Británie. Paralelně s Prahou probíhal festivalový program i v osmi regionech ČR: v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouci, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí.