Gott: Mladická radost z muziky nás hudebníky udržuje nad vodou

Praha – Držitel pětatřiceti zlatých Českých slavíků, zpěvák, herec, skladatel i malíř Karel Gott nemá příliš v lásce oslovení „mistře“. Pozvání do Hyde Parku přijal, když ho podle jeho slov přesvědčil hlas asistentky na telefonu. Sám ale upřednostňuje osobní kontakt před moderní virtuální komunikací na sociálních sítích. Na Gottově kontě je neuvěřitelných 1 709 písní v osmi jazycích. Zpěvák nedávno natočil album Lidovky mého srdce. Lidové písně jsou totiž podle něj ty nejupřímnější. Na podzim se chystá na turné s Evou Urbanovou.

Gottovými dvorními skladateli byli Karel Svoboda či Ladislav Štaidl, z jejichž per vznikly nejslavnější skladby. „Byla jiná doba a já jsem stavěl na kamarádství. Spojil jsem práci s tím, že jsme se znali,“ řekl zpěvák. Dřív byl podle něj jiný přístup k muzice. „Měli jsme víc příležitostí vydávat desky, dnes na to jdou gramofonové firmy spíše strategicky,“ míní.

Gott je stoupencem alternativního výkladu událostí známého jako konspirační teorie. „Na internetu si najdete všechno, ale je otázka, kdo to píše nebo proč to píše. Člověk si musí udělat sám mozaiku – ta ale vyplyne pouze z dlouhodobého pozorování,“ konstatoval český slavík. Podle něj je třeba najít nedefinovatelného nepřítele – teroristu. Obětujeme svobodu a volnost, aby se potíral nepřítel.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Karel Gott o stahování muziky:

„Když se hudba stahovaná zadarmo líbí, má to návratnost v tom, že lidé pak přijdou na koncert.“


Zpěvák je často kritizován za podpis Anticharty v roce 1977. „Byl to nůž na krku. Měl jsem na výběr být dál zpěvákem anebo být rebelem,“ řekl Gott. Nikdo z chartistů ho podle něj nepožádal, aby se do toho s nimi pustil. Byl tehdy populární v obou částech rozděleného Německa. Říkalo se mu Sinatra Východu či Zlatý hlas z Prahy. „Možností k emigraci byla spousta, ale já jsem byl zajímavý právě tím, že jsem přišel odsud,“ podotkl Gott.

Nedávno natočil moderní píseň s rapperem Bushidem, na jehož pražském koncertě také vystoupil. „Jako romantický tenor nejsem velký přítel rapu. Vždy hledám pro svůj repertoár melodii,“ konstatoval Gott. „Když to ale považuji za zajímavé a vtipné, jdu do toho,“ dodal. Skladba je podle něj o střetu generací, kde on představuje romantického snílka.

Gott nyní dokončil „rozhlasový útvar“ – jedenáct písní, evergreeny. „Nazpíval jsem například Blues pro tebe od Suchého. Každé písni jsem dal něco ze sebe,“ podotkl.

Karel Gott a německý rapper Bushido na Bushidově koncertě v Česku (duben 2010)
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK