Schwarzenberg na MFF KV běžel pro Paraple a neusnul

Karlovy Vary – Milovníci filmu mohou na 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary přispět i na charitu. Stovky lidí dnes například podpořily před Mlýnskou kolonádou na stometrové trati Centrum Paraple. Ke startu v závodě dvojic, kdy nešlo o výkon, ale o podporu dobré věci, se přihlásilo i mnoho osobností. První se na trať vydala herečka Jiřina Bohdalová a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Závod symbolicky odstartoval prezident Centra Paraple, herec a scenárista Zdeněk Svěrák.

V loňském roce vynesl Běh pro Paraple 291 000 korun a předloni 476 000 korun. Letos by mohla být částka vyšší. Ještě před zahájením akce pro Centrum Paraple totiž sponzoři odevzdali celkem 350 000 korun. Další peníze získá Paraple po šlapání na Oranžovém kole, kdy se na konci festivalu mezi dvě charitativní organizace rozdělí půl milionu korun. Finance pro Paraple věnovali i lidé v místě běhu. „Výtěžek poslouží na činnost a vybavení nového křídla budovy Centra Paraple,“ dodal Svěrák. 

Filmy prezentovaly Irán, Irák a Jihlava

Reportáž Marka Štětiny a vstup Jakuba Železného (zdroj: ČT24)

Mimo hlavní soutěž MFF je uváděn snímek iráckého režiséra Muhammada Daradžího Syn Babylonu, který vznikl ve spolupráci s Velkou Británií, Francií, Nizozemskem, Palestinou, Spojenými arabskými emiráty a Egyptem.

Do hlavní soutěže je naopak zařazen íránský film Jsou věci, které nevíš režírovaný Fardínem Sáhebem Zamaním. S odkazem na slavný Scorseseho snímek Taxikář natočil Zamaní drama o odcizenosti a různých rolích, jež lidé sobě i druhým přidělují.

Už pošesté prezentoval Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava na karlovarském festivalu východoevropské dokumentární filmy. Na akci nazvané Docu Talents from the East představil dnes před polednem devět projektů z Česka, Slovenska, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Gruzie, Ukrajiny a Ruska, které budou mít premiéru v následujících dvanácti měsících. Tři vznikají v české produkci. Jejich režiséry jsou Vít Klusák, Erika Hníková a Martin Ryšavý.

Vít Klusák, spoluautor nedávno uvedeného Českého míru, představil dokument nazvaný Vše pro dobro světa a Nošovic, který charakterizuje jako „tragikomický film o poli, na kterém rostou auta“. Vypráví v něm o proměně malé moravskoslezské vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě obří stříbřité korejské automobilky.

Erika Hníková, známá provokativním filmem Ženy pro měny, nazvala svůj dokument Nesvatbov. Portrét třicetiletých „singles“ z jedné slovenské vesnice autorka popisuje jako „situační komedii o sociálním inženýrství v 21. století“.

Etnograf a režisér Martin Ryšavý hovořil o dokumentu s pracovním názvem Medvědí ostrovy, který je věnován lovcům žijícím v oblasti tundry na pobřeží Východosibiřského moře. 

Letos poprvé představil Docu Talents from the East jeden rozsáhlejší dokumentární projekt. Konzervy času slovenského režiséra Marka Šulíka jsou druhou fází projektu Rodinné archivy, jehož cílem je sbírat amatérské filmové záběry o minulosti Slovenska. Nejprve vzniká několikadílný televizní pořad a na něj teprve naváže celovečerní snímek pro distribuci v kinech. S tou se počítá pro rok 2012.

  • Jsou věci, které nevíš zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178059.jpg
  • Český mír zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162480.jpg