Šary Vary Ozvěny doléhají až do Prahy

Karlovy Vary / Praha – Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary jde do finále, které mohou sledovat diváci ČT1 dnes v přímém přenosu od 20:00, případně i na portále ČT24 ve stejný čas. 10. července, tedy v poslední den 45. ročníku karlovarského festivalu, ale zároveň začaly Šary Vary - tradiční Ozvěny, s kterými se vrací na čtyři desítky filmů z letošních festivalových projekcí. Promítat se bude v pražských kinech Aero a Světozor, a to do 21. července.

Během dvanácti dnů tak budou moci filmoví fanoušci zajít do kina na snímky, které by chtěli zhlédnout ještě jednou nebo které ve Varech neviděli. Ve festivalovém programu bylo uvedeno celkem 204 celovečerních a krátkometrážních snímků z celého světa.

Mezi čtyřiceti Ozvěnami jsou české soutěžní snímky Kuky se vrací i 3 sezóny v pekle, dokumenty Katka, Cinematerapie a Český mír. Promítat se bude i zahajovací film Crazy Heart, festivalový archivní hit Červené střevíčky, z Cannes dovezená lovestory Imaginární lásky, vítěz Berlinale Med, silný snímek Jasmily Žbanič Na cestě, pohádka Ondine, ohromující Pan Nikdo nebo snímek bratří Coenů Seriózní muž.

O křišťálový glóbus se uchází 12 filmů (zdroj: ČT24)

45. ročník MFF Karlovy Vary dnes večer vyvrcholí slavnostním ceremoniálem a předáním Křišťálových glóbů. Na slavnostním zakončení festivalu převezme ocenění za mimořádný přínos světové kinematografii ruský režisér Nikita Michalkov. Program v Karlových Varech pokračuje ještě i během dne. Na závěr si diváci mohou vychutnat 33 projekcí.

Co nabízí Ozvěny:

Mimosoutěžní hlavní program zastoupí jediný film Crazy Heart režiséra Scotta Coopera o stárnoucím osamělém countryovém písničkáři s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. Ze soutěžní sekce zopakují Ozvěny například český film 3 sezóny v pekle Tomáše Mašína nebo film Bratr a sestra argentinského režiséra Daniela Burmana, který vznikl v koprodukci s Uruguayí a Španělskem. Nechybí ani druhý český zástupce v soutěži - Svěrákův Kuky se vrací.

Ze sekce Otevřené oči pražské ozvěny představí kanadský film Imaginární lásky. Další oblíbená festivalová sekce Horizonty, jež pravidelně představuje filmy, které si velmi dobře vedly na některém z nedávných světových festivalů, uvede v Praze hned šestici titulů. 

belgické kinematografie dramaturgové vybrali hravý snímek Pan Nikdo, který režisér Vaco Van Dormael natočil v koprodukci Kanady, Belgie, Francie a Německa. Jde o ambiciózní a extravagantní sci-fi podobenství, kde se každá postava objeví ve snu někoho jiného.

Pozornosti diváků by neměl uniknout ani jediný zástupce ze sekce Půlnoční filmy. Jde o australský snímek Kam se hrabe Hollywood. Uhrančivý dokument dává prostor především vzpomínkám desítek herců, hereček, režisérů a producentů, z jejichž anekdot a šťavnatých ukázek ze zmiňovaných snímků se skládá obraz ojedinělého tvůrčího období, vyžívajícího se v nahotě, akci a děsu.

Z českých filmů uvedou ozvěny i časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Katka, film Zoufalci režisérky Jitky Rudolfové o šestici třicátníků, řešící každý svůj problém, a dokument Filipa Remundy a Jana Klusáka Český mír - o radaru v Čechách. Ze sekce České filmy připomene přehlídka Najbrtova Protektora a záznam opery o osudu Milady Horákové Zítra se bude… v režii Jana Hřebejka.

Podrobnější informace o programu na stránkách kin Aero a Světozor.

  • Crazy Heart autor: Lorey Sebastian, zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1777/177647.jpg
  • Imaginární lásky zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1789/178880.jpg