Dneska se bude jazzovat všude

Praha - Pátý ročníku Bohemia Jazz Fest začíná dnes v české metropoli, kde zahraje i fenomenální basista Stanley Clarke. Představí se na něm jazzmani ze 12 zemí. Festival skončí tradičně v Českých Budějovicích, které 25. července přivítají legendárního a třemi cenami Grammy ověnčeného kytaristu Larryho Carltona. Zatímco první ročník trval ve třech městech tři dny, letos špičkoví jazzmani zahrají na devíti koncertech na historických náměstích sedmi měst.

„Poprvé letos máme hráče z Japonska, z Norska, z Lucemburska a také ze Španělska,“ upozornil zakladatel festivalu Rudy Linka na novinky festivalu. Dvojice Španělek Alba Carmonaová a Marina Alberová přivážejí na festival ojedinělou podobu flamenca, flamenco-jazz. Na festivalu se objeví jak big band o dvaceti lidech (Pražský Big Band Milana Svobody), tak sólový hráč (norský saxofonista Hakon Kornstad).

Zahájení festivalu bylo svěřeno Stanleymu Clarkovi, který přiváží zcela novou nahrávku, navíc přibral dnes už stálou spolupracovnici, Japonku usazenou ve Spojených státech, vynikající pianistku Hiromu Uehara.

Ocenění za přínos popularizaci jazzové hudby dostane v závěru festivalu jednačtyřicetiletý texaský rodák Roy Hargrove. Jeho dosavadními držiteli jsou americký jazzový kytarista John Scofield a loni si skleněnou plastiku výtvarníka Zdeňka Lhotského, která svým tvarem dlažební kostky symbolizuje historická náměstí, na jakých se festival koná, odnesl americký saxofonista Joshua Redman.

Festival se koná na otevřené scéně, aby byl přístupný co nejširšímu diváckému publiku. Příznivci jazzové hudby se sejdou na historických náměstích v Praze, Domažlicích, Plzni, Brně, Prachaticích, Táboře a Českých Budějovicích. 

Podrobný program zde

Zatímco první ročník přišel na zhruba 2,5 milionu korun, letošní náklady festivalu jsou čtyřikrát vyšší. Loni koncerty navštívilo přes 60 000 posluchačů. Zakladatelem a organizátorem Bohemia Jazz Festu je Rudy Linka. Jazzový kytarista českého původu nahrál 14 CD, na kterých si zahrál společně s hvězdami světového jazzu, jako jsou Paul Motian, Larry Grenadier, John Scofield a mnoho dalších. Z New Yorku, kam před lety přesídlil, se do České republiky v posledních letech vrací pravidelně.

  • Alba Carmonaová a Marina Alberová zdroj: Bohemia Jazz Fest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179359.jpg
  • Hiromi Uehara zdroj: Bohemia Jazz Fest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179360.jpg
  • Roy Hargrove autor: ČT24, zdroj: Bohemia Jazz Fest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179369.jpg