Inovace ve světě žen: obří rtěnka nebo fén

Praha – Pražský Smíchov zdobí exponáty maďarského designéra a filmového architekta Martona Agha. Výstava pod širým nebem zahrnuje devět exponátů, které jsou pro mnohé spojeny výhradně se ženami. Upoutají pozornost nejen svou velikostí, ale i historií, která se k nim váže. K vidění je zde tak například pětimetrová rtěnka, řasenka nebo žehlička. Poprvé byly exponáty vystaveny letos na jaře v Budapešti, v Praze budou do poloviny srpna.

Jak podotýká kurátor expozice Jiří Machalický, objekty vznikly ve filmových studiích v Budapešti a jsou vytvořeny z lehkých plastů. Výstava poukazuje i k funkcím, které vynálezy měly: „Mě velice pobavilo to, že když se dal na automatickou pračku vhodný nástavec, tak brousila nože, plnila jelita,“ uvádí příklad herečka Markéta Hrubešová, která výstavu otevřela. V tomto ohledu nezůstal pozadu ani vysavač. Ženy totiž přišly na to, že mohou na výfukové otvory nasadit hadici a sušit si vlasy. Vysavač se tak stal předchůdcem fénu.

Pohled na vynálezy, které sice ženám pomohly v emancipaci, mohou, pokud jsou určeny jen pro ně, i lehce provokovat: „Dobře je to vidět na názvu té expozice - Inovace ve světě žen. Chce nám někdo říct, že světem ženy je mixér a pračka? Proč by se muži neměli stejně angažovat v péči o domácnost? Je stejně jejich jako žen,“ oponuje feministka Tereza Hendlová.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Drtivá většina vynálezů, které si ženy oblíbily, pochází z hlav mužů. Jednou takovou výjimkou je třeba podprsenka, kterou vymyslela Mary Phels Jacobsová, když sešila dva kapesníky a ozdobila je růžovou stuhou.