Moravský Krumlov náhradu za epopej nemá

Moravský Krumlov - Moravský Krumlov nemá náhradu za slavnou Slovanskou epopej malíře Alfonse Muchy, která by měla být po bezmála půl století odvezena z města a trvale vystavena v Praze. Uvažuje se, že by známé obrazy mohly nahradit jejich fotokopie. Galerie hlavního města Prahy nabídne Krumlovu i některá díla ze svého depozitáře. To ale podle starosty města Jaroslava Mokrého Moravský Krumlov a tamní podnikatele před krachem nezachrání. Prvních pět děl z epopeje bude sejmuto a srolováno do speciálních cívek příští pondělí. Pak budou převezeny do Veletržního paláce v Praze, kde budou hned nainstalovány. Stěhování zřejmě potrvá až do 21. srpna.

„Expozice byla pro veřejnost naposledy otevřena o víkendu. V těchto dnech si ji mohou prohlédnout návštěvníci po dohodě a v omezeném počtu. Kdy ke stěhování dojde, je těžké odhadnout, protože takováto akce je velmi složitá. Obrazy je zapotřebí speciálně sejmout z rámů, ošetřit a zabalit. Protesty proti stěhování zatím nebyly nijak značné, přestože se stěhováním zdejší lidé nesouhlasí. Ani nadále nejsou hlášeny nějaké zásadní akce kromě studentského happeningu, který by se měl konat v neděli,“ informovala Barbora Tetferová.

„Epopej je pro nás nenahraditelná. Žádné jiné dílo, které by mohlo k nám přilákat turisty, prostě není k dispozici. Fotokopie nebo obrazy z depozitáře, byť sebelepší, tento problém nevyřeší. Kdo bude toužit po tom vidět napodobeniny,“ zdůraznil starosta.

Za prohlídkou epopeje jezdilo každoročně do města kolem 35 000 lidí. Z turistů žijí restaurace a obchody. Epopej je umístěna v Rytířském sále krumlovského zámku. Město za jeho pronájem platí ročně slovenské společnosti Incheba půl milionu korun. Potřebuje na vstupném vydělat za sezonu milion, aby mělo na nájem a provoz.

19. července si přišli Muchovy obrazy prohlédnout restaurátoři, kteří udělali záznamy o jejich současném stavu.

Epopej tvoří celkem 20 děl. Jejich stěhování může trvat až do 21. srpna. „Rytířský sál, v němž je epopej umístěna, bude otevřen doslova do poslední chvíle. Lidé uvidí stěhovací práce. Jen budeme postupně snižovat vstupné,“ uvedl starosta Moravského Krumlova. Za město dnes oficiálně podepsal protokol o předání epopeje galerii. Ještě před tím si dílo důkladně prohlédli restaurátoři. Podle Mokrého z něj vyplývá, že obrazy jsou „v solidní kondici, až na některé drobné oděrky“. Mělo by je odstranit retušování.

Muchova rodina stěhování nechce

Přestěhování díla by nyní mohl zastavit jen soud. O předběžné opatření v tomto duchu už podruhé požádala Muchova rodina, soud žádost opět zamítl. Rodina se proti rozhodnutí odvolá. Rodina nyní zvažuje podání žaloby, o dalším postupu jedná také s potomky mecenáše, který epopej financoval. Na tiskové konferenci to oznámil vnuk Alfonse Muchy John.

„Naše žádost je na bázi dvou základních problematik. První, komu vlastně Slovanská epopej patří. Druhá, prostředí Veletržního paláce. Pokud se týká vlastnictví – existuje dohoda mezi mým dědečkem a mecenášem Craenem, kde se mluví o tom, že tato díla budou vytvořena a za konkrétních podmínek darována Praze. Praha dosud tyto podmínky nesplnila, a proto zpochybňujeme nárok na vlastnictví epopeje. Důležité je, že darovací smlouva mezi Muchou, Craenem a Prahou neexistuje. My naopak disponujeme dokumentem z konce 30. let, ze kterého vyplývá, že Alfons Mucha vypovídá smlouvu a darování epopeje hlavnímu městu. Pokud se týká prostředí Veletržního paláce - nejenom já, ale i uznávaní odborníci tvrdí, že tento prostor je absolutně nevhodný. Důvodem jsou především klimatické podmínky této galerie a nemožnost rozmístit plátna tak, jak si to Mucha přál a po dlouhá léta na tom pracoval,“ uvedl kromě jiného John Mucha.

Důvody pro zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově:

- Dílo bylo zachráněno po válce jen díky Krumlovu a Praha o něj léta neměla jakýkoli zájem.

- Alfons Mucha žádal pro epopej speciální výstavní pavilon, který Praha zatím nepostavila.

- Se stěhováním nesouhlasí ani Muchův vnuk John.

Krumlovští studenti na protest proti stěhování natočili video, v němž tvrdí, že za stěhováním je jen snaha současného vedení Prahy zaujmout veřejnost před blížícími se komunálními volbami. Ve snímku žádají, aby se epopej neodvážela, s tím, že se tomu pokusí zabránit „vlastními těly“.