Objevit dosud neobjevené

Praha - Galerie Chemistry po roce opět vystavuje to nejlepší ze školních prací studentů výtvarného umění. Expozice je zaměřená zejména na malbu a představuje 14 mladých umělců. Chemistry Gallery si před dvěma lety vytyčila nelehký cíl – vytvořit prostor pro prezentaci dosud neobjevených výtvarných umělců nejmladší generace. Už podruhé kurátorský tým zamířil na české vysoké umělecké školy, aby objevoval budoucí talenty výtvarné scény.

„Nejvíc nás zaujala díla z ateliéru Zdeňka Berana - hyperreliastická tvorba. Figurativní tvorba převládá, oproti minulému roku, kdy jsme měli ve výběru víc abstraktních prací,“ řekl ředitel Chemistry Gallery Petr Hájek.

Jako každoročně výstava nabízí srovnání mezi dvěma nejvýznamnějšími výtvarnými školami – Akademie výtvarných umění a Vysoké školy umělecko-průmyslové. „Řekl bych, že stávající ateliér na UMPRUM se nevyvíjí úplně správným směrem a rozdíl v té oblasti je propastný,“ doplnil Hájek.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Chemistry Gallery ale díla pouze nevystavuje, zaměřuje se i na jejich komerční prezentaci. Podle informací ředitele galerie se již polovina vystavovaných děl prodala. Za podporu nejmladší výtvarné generace získala Chemistry Gallery minulý rok ocenění na veletrhu současného umění Art Prague.