V Berlíně vyrostla hudební zeď

Berlín – Multimediální rocková show The Wall, která se konala 21. července 1990 v místech, kde stávala berlínská zeď, se na 16 let zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako největší koncert všech dob. The Wall – Live in Berlin uspořádal bývalý člen britské skupiny Pink Floyd Roger Waters. Sólový charitativní projekt v nedávno sjednoceném Berlíně vycházel z koncertních show k veleúspěšnému albu The Wall, které Pink Floyd vydali v roce 1979.

Koncert Live in Berlin byl určen k získání peněz pro Memorial Fund For Disaster Relief (Výroční fond pro oběti katastrof), charitativní aktivitu, jejímž cílem bylo získat pět liber za každý život ztracený ve 2. světové válce a použít tyto prostředky pro oběti a na odstranění následků přírodních katastrof.

Vystoupení bylo pojato neobvyklým způsobem, každou skladbu odehrál jiný interpret. Pouze skupina nazvaná The Bleeding Heart Band zde působila celou dobu a tvořila doprovod hostujícím umělcům. Jednalo se o mnohem větší akci, než byly koncerty The Wall, které Pink Floyd uspořádali v letech 1980 a 1981. Na Potsdamer Platz (prostor mezi Východním a Západním Berlínem na tzv. „území nikoho“) byla postavena zeď dlouhá téměř 170 m a vysoká 25 m, která byla na konci představení zbořena.

Berlínská The Wall byla jedním z největších sólových koncertů pod širým nebem všech dob, účastnilo se jej přes půl milionu diváků. Navíc byl vysílán živě do 35 zemí, takže jej doma mohlo sledovat dalších 500 milionů lidí. Koncert se dokonce zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako největší koncert všech dob. Rekord překonali v roce 2006 The Rolling Stones, jejichž vystoupení na pláži Copacabana navštívilo 1,5 milionu lidí.