Don Giovanni v Krumlově: operní hvězdy v režii Jiřího Menzela

Český Krumlov – Otáčivé hlediště bylo v pátek večer místem jednoho z vrcholů letošního Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. V premiéře byla na točně uvedena Mozartova opera Don Giovanni, příběh o potrestaném prostopášníkovi vznikl ve spolupráci festivalu a Jihočeského divadla. Režie se ujal Jiří Menzel a v hlavních rolích se představila hvězdná čtveřice evropských i zámořských operních scén.

Menzel s jihočeskou scénou spolupracoval po sedmé, spolupráce mezi divadlem a festivalem Český Krumlov je to v pořadí třetí. Prvním společným projektem byla před dvěma lety opera Síla osudu. Don Giovanni, opera slučující tragické i komické prvky v silném příběhu o člověku bouřícím se proti lidským i božským řádům, je uvedena ve dvou premiérách – v pátek a v sobotu, se dvěma různými nastudováními.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Mozartovu „operu oper“ nastudoval italský dirigent Antonello Allemandi, který bude spolu s šéfdirigentem Jihočeského divadla Martinem Peschíkem představení střídavě řídit. V roli Dona Giovanniho se v prvním obsazení představil řecký barytonista Aris Argiris, sólista Frankfurtské opery, jenž za svou relativně krátkou kariéru vystupoval již na řadě evropských operních scén, nevyjímaje Hamburk, Lipsko, Berlín či Londýn.

Leporella se ujal matador amerických operních scén Eric Jordan, který se navíc před dvěma lety již v Českém Krumlově s úspěchem představil, a to svým debutem v opeře Síla osudu. Dále před otáčivým hledištěm debutoval brazilský tenorista Fernardo Portari, který sklízí úspěchy na předních operních scénách. V nastudování Dona Giovanniho ztvárnil Dona Ottavia.

Pěvecké kvarteto uzavírá ženské jméno – Elena Rossi – italská pěvkyně, která není českému publiku neznámá, neboť se již představila v pražské Státní opeře v nastudování Poulencových Prsů Tirésiových. Tato koloraturní sopranistka působí především v italských a španělských operních domech a má za sebou již i debut v milánské La Scalle. V Donu Giovannim se představí jako Donna Anna.

Hrát se bude v Krumlově Don Giovanni šestkrát, od 23. do 28. července. Při deštivém počasí se představení přesune z točny do Zámecké jízdárny. Hudební festival Český Krumlov trvá do 21. srpna.

Druhé obsazení: Svatopluk Sem (Don Giovanni), Pavel Klečka (Leporello), Simona Procházková (Donna Anna), Aleš Voráček (Don Ottavio).