6,8 miliardy životů v jednom dni. Natoč ten svůj

Praha – Západ slunce, rodinnou večeři nebo cestu do práce, cokoli ze svého života mohou lidé zachytit kamerou, a zapojit se tak do celosvětového experimentu. 24. července mají 24 hodin na to, aby nafilmovali momentku ze svého všedního dne a nahráli ji do konce července na stránky experimentu na serveru YouTube. Autorem projektu nazvaném Life In A Day, Život v jednom dni, jsou filmaři Kevin Macdonald a Ridley Scott. Z videí, která k nim doputují doslova z celého světa, chtějí sestříhat dokumentární film.

Nápad kopíruje sociální studie z 30. a 40. let minulého století ve Velké Británii. Stovky dobrovolníků byly požádány, aby si během jednoho dne vedly podrobný deník a z jejich záznamů pak byla sestavována literární pásma. Současná doba ale umožňuje jiný způsob záznamu, kamera a film má také schopnost zachytit lidské příběhy a emoce, možná autentičtěji než třeba stylizovaný literární příběh, říká Macdonald.

Život v jednom dni bude něco jako časová schránka, která budoucím generacím ukáže, jak se žilo 24. července 2010. Doufám, že to bude něco, co lidem otevře oči ohledně možností filmu vytvořeného diváky. /Kevin Macdonald/

Telefonát Ivana Kytky z Londýna (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě je tu riziko. Může se stát, že se nic zajímavého ke mně nedostane. Ale to si nemyslím. Mám za to, že dorazí i opravdové drahokamy, opravdová magie, kterou hledám,“ očekává Macdonald. Autoři projektu rozeslali několik stovek kamer po celém světě i do míst, kde není internet, aby zajistili, že příspěvky dojdou i z nejodlehlejších koutů světa. „Hovořil jsem s Macdonaldem. Doufá, že do mozaiky přispějí i Češi, a potvrdí tak tradici filmových tvůrců,“ dodává redaktor ČT Ivan Kytka.

Z nejlepších příspěvků vznikne celovečerní dokument, který zřejmě pokryje všech pět světadílů a celý den. Koneckonců ani datum experimentu nebyl zvolen náhodně – 24/7 má význam nepřetržitosti, něčeho, co trvá 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Světová premiéra dokumentu se uskuteční v lednu na americkém filmovém festivalu v Sundance, účastní se jí i dvacet autorů nejlepších příspěvků. Dokument bude zároveň k vidění na YouTube.