Kaiserovi je šoufl. Vyléčí ho Tlučhořovi?

Praha – Jeviště Letní scény Divadla Ungelt patří v těchto dnech především Oldřichu Kaiserovi. Už v červnu se s ním diváci mohli setkat v Šesti tanečních hodinách v šesti týdnech, kde si zahrál se Chantal Poullain. Do 28. července se představuje v hlavní roli tragikomického příběhu o slavném britském žurnalistovi a alkoholikovi Jeffreym Bernardovi. Na konci týdne pak spolu s Jiřím Lábusem pozve návštěvníky k Tlučhořům. Součástí představení z kultovního nekonečného seriálu budou nejen scénky na náměty diváků, ale i pěvecké vystoupení.

"Opět se budete mít možnost podílet na nových dílech Rodinky. Každý večer budou na základě vašich námětů vznikat nové příběhy Tlučhořů anebo taky ne, uvidíme. Doufáme, že nám to počasí nezkazí, a když jo, tak se taky nic nestane," zve Kaiser s Lábusem diváky na představení na svých internetových stránkách. Právě na internetu pokračuje tento nekonečný seriál, který se poprvé objevil v rozhlase v roce 1991.

U Tlučhořů se na Letní scéně Ungeltu bude hrát od 29. do 31. července. Předtím mohou diváci Oldřicha Kaisera vidět ještě v roli „největšího vožraly a idiota v Soho“ v inscenaci Jeffreymu je šoufl.

Reportáž Ondřeje Moravvce a Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

S nápadem na nastudování hry Keitha Waterhouse přišel ředitel Divadla Ungelt Milan Hein. „Když jsem se o hře dozvěděl, začal jsem po ní pátrat a poté, co jsem si ji přečetl, byla volba naprosto jasná. To může hrát pouze Oldřich Kaiser,“ je přesvědčen Hein. Kaiser je vůbec prvním českým hercem, který si Jeffreyho zahrál. Roli proslavil především britský herec Peter O’Toole, který se do ošuntělého kabátu londýnského bohéma převlékal osm let.

„Půl roku mi trvalo, než jsem pronikl do toho bohémského života. Seznamoval jsem se s tím, co je například mokrá čtvrť, to jsem nevěděl. Materiály jsem sbíral půl roku a za tu dobu se to doufám povedlo,“ říká s nadsázkou o své roli Kaiser. Po jeho boku hraje v českém nastudování Julka Neumanna i jeho dcera Karolina Kaiserová, která ztvárňuje všechny ženské role. Hra vyniká mimo jiné i Kaiserovou spoluprací s publikem a trochu nahodilým zakomponováním venkovního prostředí do děje.

Své letní podoby se dočkají i další hry Divadla Ungelt. Po Jeffreym vystřídá Kaisera na jevišti Jana Štěpánková a Zlata Adamovská v jevištní roadmovie Na útěku. Celý program letní scény pak zakončí pět koncertních večerů Marty Kubišové.