Komunikace podle Lukavského je ironický pohled z vršku

Přerov – Obrazy Antonína Lukavského, českého představitele figurální malby, hostí nová městská galerie na zámku v Přerově. Tři desítky rozměrných pláten inspirovaných například zrychlenou komunikací, některými zlozvyky a nešvary dnešní doby nebo životem a dílem spisovatele Franze Kafky v ní budou moci návštěvníci vidět do 7. září. Výstava s názvem Komunikace se vernisáží otevřela dnes.

Kolekce obrazů s ironickým nádechem a nadsázkou představuje Lukavského díla od roku 1996 až do současné doby. Téma komunikace či postav s mobilním telefonem u ucha se nese asi polovinou z nich. „Lidé už dnes nekomunikují. Oni jen klikají a mobilují, kdežto já jsem starý pisálek a čtenář,“ prohlásil třiašedesátiletý výtvarník, jehož práce nejsou v Přerově vystaveny poprvé. „Je to ironický pohled z vršku, dolů do města,“ doplnil Lukavský.

Tématem dalších obrazů je přejídání, hory masa a jedlíků, a také světoznámý pražský spisovatel židovského původu. Na nich jsou nejenom výjevy z Kafkových děl, ale i jeho podobizny, například portrét Franze Kafky se synem. „On syna nikdy neměl, ale byl to jeho velký sen. Je to můj pohled na Franze Kafku, člověka, kterého si nesmírně vážím,“ uvedl autor.

Lukavský je rodákem z Hradce Králové, v současné době ale žije a tvoří v Těšíkově u Šternberka. Absolvent Vysokého učení technického v Brně se malování věnuje od dětství a svou první výstavu uspořádal v Olomouci už na konci 60. let minulého století. Kromě řady českých a moravských měst samostatně vystavoval i v německém Hamburku, Hannoveru a Mannheimu.

  • Antonín Lukavský / Komunikace zdroj: Galerie města Přerova http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1829/182807.jpg
  • Antonín Lukavský před svým obrazem autor: Vladislav Galgonek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1829/182811.jpg