Zelená kniha dává kultuře zelenou

Praha – Už jen dva dny zbývají veřejnosti, aby se vyjádřila k Zelené knize kulturních a tvůrčích odvětví, která má vytvořit unijní strategii pro rozvoj kultury. Evropská komise, jež dokument připravuje, pověřila Českou republiku, aby ho kriticky zhodnotila. Kultura by měla přestat být popelkou, poslední položkou ve vládních rozpočtech unijních zemí. Podle zprávy Evropské komise totiž kultura patří v EU k nejvýkonnějším sektorům.

Vykazuje větší finanční obrat než evropský automobilový průmysl, na HDP Evropské unie se podílí větším procentem než celý chemický nebo potravinářský průmysl. „Čísla se dají použít jako velmi silné argumenty v diskusi, proč je důležité kulturu podporovat. Funguje jako zdroj, jádro, z něhož těží další oblasti ekonomiky,“ vysvětluje Eva Žáková z Institutu umění.

Zdrojem je například design nebo oblast autorského práva, která má podle odborníků patřit k nejvýznamnějším byznysům budoucnosti. „Unie předkládá veřejnosti ke konzultaci různé podněty, jak využít lépe potenciál kulturních tvůrčích odvětví nebo také říkáme kulturních kreativních průmyslů,“ dodala Marta Smolíková ze sdružení ProCulture.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Evropská komise oslovila Českou republiku s podobným připomínkovým řízením teprve potřetí. „Je dobře, že právě Česká republika se stala reportérem Zelené knihy, protože pro ČR je to téma velmi neznámé,“ podotkla Sylva Kováčiková, zástupkyně české delegace ve Výboru regionů EU.

Lídrem moderní kulturní politiky je Velká Británie, která kulturu a kreativitu považuje za jeden z hlavních pilířů své ekonomiky.