Český mír - zábava pro Kafku, Haška i Michaela Moorea

Praha - Český mír je podle mého soudu nejlepší dokument, co jsem za poslední rok viděl, uvedl dokumentarista Michael Moore světovou premiéru filmu Český mír. Snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy o tancích kolem umístění amerického radaru v Brdech byl minulý týden promítán na mezinárodním filmovém festivalu v Traverse City v USA, jehož zakladatelem a programovým ředitelem je právě Moore.

Americký dokumentarista má na kontě snímky jako Roger a já o dopadu úsporných opatření automobilky General Motors; Bowling for Columbine nejen o tragédii na střední škole v Columbine, ale i o kultu násilí, strachu a legálně držených zbraní či protibushovský politický dokument Fahrenheit 9/11.

Jeho práce je kritiky i diváky často ceněna pro štiplavou ironii a vtip. To samé Moorea oslovilo na filmu z dílny Klusák-Remunda. Českého míru si prý váží především proto, že dokáže podstatná témata uchopit s nadsázkou a humorem, prohlásil při uvedení snímku. Ve zcela vyprodaném State Theatre se promítal 30. července.

Diskuze po filmu trvala bezmála hodinu, Michael Moore ji sám moderoval. Mimo jiné zazněla i otázka, co by měla Amerika dělat, aby ji svět přestal vnímat jako válečný stát. „Postavte nové školy, vychovávejte v nich odvážné psychology a diplomaty a posílejte je do světa namísto vojáků,“ odpověděli filmaři.

V zákulisí Moore autorům filmu nabídl, že by jej rád uvedl v kinodistribuci v amerických kinech v rámci svého projektu Michael Moore presents. Autoři filmu Vít Klusák a Filip Remunda už na jeho festivalu jednou zvítězili, a to v roce 2005 s filmem Český sen o jednom fiktivním supermarketu. Osobně byli však na festivalu poprvé.

"Jsou si až komicky…

podobné pointou: tolik humbuku, potištěného novinového papíru, křiku a vášní kvůli chiméře. V Českém snu se dav hnal k plachtě v domnění, že se za ní skrývá nákupní ráj. A v Českém míru se oba dva tábory vášnivě hádaly o něco, co Obama v kratičkém půlnočním telefonátu jako mávnutím prezidentského proutku zrušil. Kafka i Hašek by se podle nás náramně bavili, kdyby to mohli zažít." /Vít Klusák a Filip Remunda o Českém snu a míru/

Ve filmu, který vznikl v koprodukci České televize, sledují diváci Baracka Obamu, George Bushe, Mirka Topolánka i Tomáše Klvaňu, Jana Neorala z Ligy starostů proti radaru, Ivana M. Jirouse, mírové aktivisty, obyvatele Brd a také ochočeného divočáka Jonáše. Navštíví Oválnou pracovnu Bílého domu, Pentagon i paseky v okolí brdské kóty 718. „Je úlevné se zasmát sebezahleděným politikům i sám sobě,“ podotýkají Vít Klusák a Filip Remunda.

Český mír
Zdroj: ČT24/ČT