Telč má prázdniny

Telč – Prázdniny v Telči nejsou festival, ale způsob života, hlásá plakát k akci, která jihočeské město zaplňuje od 30. července do 15. srpna kulturním děním. Největší hvězdou letošního osmadvacátého ročníku Prázdnin v Telči bude australský kytarista Tommy Emmanuel. Sedmnáctidenní program nabídne divákům i špičky domácí folkové, písničkářské a rockové scény, zahraniční hosty, divadla či pouliční vystoupení.

Začátek přehlídky se odehrál v duchu keltského svátku Lughnasad, podle něhož je mimo jiné pojmenován jiný festival, který začal také 30. července v Nasavrkách na Chrudimsku. Hlavním hudebním lákadlem telčských prázdnin je kytarista Tommy Emmanuel, jeho koncert je naplánován na sobotu 14. srpna. Dalším z významných zahraničních hostů byla ukrajinská kapela Dakhabrakha, která zahrála poslední červencový den.

V dnešním programu se návštěvníci mohou po obědě těšit na činoherní a jarmareční kejklířské představení Vojty Vrtka, vpodvečer na zámeckém nádvoří zahrají Pavel Houfek Band a Tomáš Klus. Předpůlnoční čas bude na náměstí patřit Romeovi a Julii v dešti v nastudování Teátru Víti Marčíka.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jak naznačuje úterní program, festival jako každoročně nabídne divákům divadla, pouliční vystoupení a noční koncerty. Na náměstí se uskuteční pravidelné odpolední koncerty na takzvané Kocouří scéně.

V improvizované formě počítají organizátoři s nokturny po hlavních koncertech. Ideální prostředí sklepení univerzitního centra je kvůli rekonstrukci nedostupné, nokturna proto budou v sále lidové školy umění, hrát se bude spontánně i v podloubích.

Přenos z Kocouří scény a hlavních koncertů mohou zájemci sledovat i živě nebo se na vystoupení podívat ze záznamu. Více informací na stránkách festivalu.  

  • Prázdniny v Telči 2010 zdroj: Prázdniny v Telči http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1844/184368.jpg
  • Bratři Ebenové na Prázdninách v Telči 2010 zdroj: Prázdniny v Telči http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1844/184367.jpg