Mašíni plují cestou samurajů

Zlín – Divadlo 7 a půl začalo před čtyřmi lety s prázdninovými představeními, která by nebyla jen „bohapustou letní veselicí“. Po adaptaci Drdovy povídky Vyšší princip, Čechovově Strýčku Váňovi a adaptaci filmu Karla Lamače Dobrý tramp Bernášek sáhli letos divadelníci po velmi diskutovaném příběhu. Inscenaci Mašíni – Cestou samurajů hrají od posledního července na několika zastávkách v přístavištích během plavby po Baťově kanále. Poprvé mohli diváci představení vidět Na rejdě ve Spytihněvi.

Inscenace vznikla podle scénáře Simony Petrů a pod režijním vedením Matěje T. Růžičky. „Řešíme spíš otázku viny v nich samotných, ne zda to bylo správně, nebo špatně,“ upozorňuje režisér. Na břehu Baťova kanálu mohou lidé sledovat bratry Mašíny a Milana Paumera na cestě za železnou oponu, a to se všemi dodnes kontroverzními částmi jejich útěku – smrtí policistů a pokladníka.

"Nutno přiznat, že…

… nám nepřísluší hodnotit. Je ale nutné vzdát čest památce těch, kteří položili nebo byli odhodláni položit životy za svobodu a lidskou důstojnost tváří v tvář bestiálnímu režimu. Jen jejich odvaha i slabost ať je mírou jejich činů."

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Není to tak úplně jednoznačné. Zastřelili možná vinné, možná nevinné. Ale oni si skutečně mysleli, že jsou ve válce,“ říká jeden z herců Divadla 7 a půl Michal Isteník. Podle slov Matěje T. Růžičky chce soubor představením diváka v dobrém slova smyslu provokovat k zaujetí osobního stanoviska k příběhu, který vidí jako zásadní v poválečné historii českého národa. „Pokoušíme se v něm vyrovnat s ambivalencí celého krvavého příběhu v kontextu tehdejší situace a vztahem k dnešku,“ dodává.

Tvůrci naplno využívají neobvyklého divadelního prostředí – loď uprostřed kanálu je jevištěm, vodní plocha součástí děje. „Díky vodě může mrtvola padat ze čtyř metrů po zádech. To na divadle pochopitelně nejde,“ prozradil Růžička, co mohou návštěvníci během představení také vidět.

Inscenace Mašíni – Cestou samurajů se hraje celkem na devíti zastávkách. Po premiéře ve Spytihněvi a první repríze v Babicích dnes loď zakotví v Otrokovicích, pak v Uherském Hradišti, ve slovenské Skalici, Uherském Ostrohu, Veselí nad Moravou, Strážnici a derniéra připadne 13. srpna na Petrov u Hodonína. Představení začíná v devět večer, vstupné je „kloboukové“.

Mašíni - Cestou samurajů
Zdroj: ČT24