ČT má Vánoce v létě

Praha - Česká televize sází již dlouhá léta na kouzlo romantické atmosféry a rodinné pohody při sledování pohádek za ponurých zimních večerů. Také v letošních horkých slunečných dnech vrcholí letní příprava televize veřejné služby na zimu, respektive Vánoce. Filmové štáby Centra tvorby pro děti a mládež za účasti předních tvůrců natáčejí pohádkové příběhy, které se stanou těžištěm zimní a vánoční programové nabídky.

Škola princů. V nedávných dnech byla dokončena pro vánoční program  komediální pohádka o princi Petrovi, který je tak velký a naivní dobrák, až celý dvůr dospěje k názoru, že jako budoucí vládce by nemohl na trůně obstát. Proto se rozhodnou jej vyslat do Školy princů, kde se má ostřílet a vůbec všestranně zdokonalit. Mezi ambiciózními vrstevníky – princi, kteří se předhánějí v předvádění svých předností, čeká na Petra spousta nepříjemných situací. Už by všechno vzdal, potká však dívku, do které se na první pohled zamiluje.

Režie: Roman Vávra; námět a scénář: Miroslav Adamec; kamera: Míla Holman; hrají: Oldřich Navrátil, Jiří Lábus, Matouš Ruml, Sarah Haváčová, Pavel Liška a další.

Vodník a Karolínka. V srpnu a září 2010 natáčí Česká televize v Hoslovickém mlýně a okolí novou pohádku s písničkami rovněž určenou pro Vánoce 2010. Příběh o lásce vodníka Jonáše a mlynářovy dcery Karolínky, o vodnickém prokletí a o záludných intrikách Karolínčina odmítnutého nápadníka Libora.

Režie: Jaroslav Hovorka; scénář: Miroslav Oščatka; kamera: Filip Havelka; hrají: Josef Somr, Filip Cíl, Ivana Korolová, Jakub Gottwald, Václav Helšus, David Prachař, Jitka Sedláčková, Radek Holub, Jan Skopeček, Miroslav Táborský a další.

Micimutr. I na pražském Starém Městě můžeme zažít neuvěřitelné dobrodružství, jak nás přesvědčí vyprávění o malém chlapci a kouzelnici, řečené Micimutr neboli Kočičajda. Ti dva se spolu ocitnou v opravdové pohádce. Musí totiž zachránit princeznu před drakem, pomoci statečnému mladému loutkáři a hlavně té pravé, nesobecké lásce. Micimutr je pohádkový příběh o zázracích – o tom, že se skutečně dějí, ale nejprve je potřeba udělat první krok…

V roli Micimutr čaruje a létá na koštěti Libuška Šafránková, kluka Jirku hraje Josef Weinzettel, princeznu Karolínu Marika Šoposká, jejího otce - krále Karla -  Jiří Bartoška, jako matka královna vystupuje Jaroslava Kretschmerová, loutkáře Vítka hraje Ondřej Novák, v roli prince Vladimíra uvidíme Vojtu Dyka, jako kuchaře Pépého Martina Dejdara. Drak vzniká technologií 3D. Námět a scénář napsala spisovatelka Irena Dousková. Kamera: Pavel Berkovič; režie: Vít Karas.

Pohádku natáčela Česká televize ve studiu na Kavčích horách, v pražských domech, dvorech a ulicích, v Ledči nad Sázavou, na hradě Zvíkov a v zatopeném lomu Amerika.  

Kouzelná tetička Valentýnka. Již od jara je pro vánoční vysílání připravena veselá pohádka s písničkami o kouzelnici Valentýně, o zamotaném pátrání po zmizelém baronovi a o síle správného slova. V režii Zuzany Zemanové v ní zazáří Libuše Šafránková, Bohumil Klepl, Martha Issová a Václav Vydra.

Natáčení pohádky Micimutr
Zdroj: ČT24