Desátý Sázavafest chystá opravdu fest „fest“

Kácov – Pro desátý ročník Sázavafestu, který se tradičně koná v Kácově od 5. do 8. srpna, si organizátoři připravili řadu překvapení a novinek. Domácí i zahraniční hosté, mezi nimi Leningrads Cowboys se světovou premiérou své show, se pokusí vytvořit „fest“ desetiletého trvání festivalu. Oslava se ponese v duchu návratů velkých hudebních legend a ohlédnutí zpět, a to na začátek přehlídky i za některými účinkujícími, kteří stáli u jejího zrodu. Za tři dny se v malebném prostředí u řeky Sázavy vystřídá na pěti pódiích přes 130 účinkujících. Akci zahájil středeční „zahřívací večírek“.

Narozeninové vystoupení si pro publikum připravila řada tuzemských kapel a interpretů. Sto zvířat stominutovým koncertem oslaví dvacet let své existence, stejný počet let na scéně stojí i Kamil Střihavka. Čtvrtstoletí oslaví na Sázavafestu kapela Schodiště i Laura a její tygři, kteří se účastní vzájemné „hostovačky“ s Tata Bojs a Monkey Business. Z českých interpretů se představí i Kryštof, Wohnout, Nightwork nebo Rybičky 48. Houslový virtuos Jaroslav Svěcený a hudebník Michal Dvořák přivezou na Sázavu hodinovou show Vivaldianno. Speciálním hostem bude Ivan Král.

„Pokusíme se udělat rekonstrukci prvního ročníku,“ prozradil jedno z překvapení, které Sázavafest nadělil návštěvníkům ke svému jubileu, hlavní pořadatel Pavel Kloupar. „V pátek zahrají Tata Bojs, Monkey Business, Polemic, podaří se nám i reinkarnovat už neexistující kapelu Walk Choc Ice.“

Na své si v letošním programu přijdou i fanoušci elektronické hudby, která zněla především na warm up party, nebo hip hopu. Těšit se mohou na Oriona, PSH nebo Supercrooo. Pořadatelé zvou také na drum’n’bassovou párty, na níž nebude chybět světelná show a samozřejmě ani DJs (Benny Page, Sayuz nebo finský Muffler).

Účast ale přislíbili i zahraniční hudebníci. Hvězdami festivalu mají být finští Leningrads Cowboys, kteří si speciálně pro Sázavafest připravili světovou premiéru jejich show v mexickém stylu s názvem Patria O Muerte. K zahraničním lákadlům patří rozhodně i britská kapela Chumbawamba. Návštěvníci se tak můžou těšit na směsici punku, folku a popu v podání tohoto hudebního chameleona, který zahraje jak starší osvědčené hity, tak i skladby z nejnovějšího alba ABCDEFG.

Dalším velkým lákadlem jsou kalifornští Papa Roach. I tato hardcorová partička představí na Sázavafestu své nové live album. Zpoza velké louže na břeh řeky Sázavy dorazí i Dog Eat Dog. Vystoupení crossoverové kapely, které bude zároveň oslavou jejich dvacetileté kariéry, nabídne průřez jejich tvorbou od svých začátků po současnost.

Přehled všech kapel a interpretů najdete na stránkách festivalu.

Hudební dramaturgii oživí autorská čtení Michala Viewegha, který má letos rovněž co oslavovat. Dvacetiletí letos uplynulo od vydání jeho první knihy. Svým čtením pobaví publikum po dva dny, v pátek mu bude dělat společnost básník a prozaik Martin Reiner, v sobotu Irena Obermannová.

Zájemci budou moci navštívit i tematické workshopy nebo divadelní stan. V něm si mohou poslechnout bubnování v podání Drum Cirle, pouliční Kabaret Terezie, interaktivní Divadlo Trakař nebo se podívat na moderní soubor Amanitas či ohňovou show Cirque Garda. Film je zastoupen Ozvěnami Anifestu. V pátek 6. 8. se bude promítat to nejlepší z letošního ročníku v Teplicích. Pravidelně od čtvrtka do neděle hraje pod širým nebem také Kinematograf bratří Čadíků.

Závěrem trocha praktických informací: Lístky na festival jsou na místě k dostání za 1 200 korun. Pro návštěvníky je letos připraveno zpoplatněné stanové městečko. V souvislosti s konáním Sázavafestu posílí České dráhy ode dneška do neděle pravidelné spoje na trati z Čerčan do Světlé nad Sázavou.