Sopranistka Caballé vyměnila Mercuryho za Dvorského

Jaroměřice nad Rokytnou –  Koncert španělské sopranistky Montserrat Caballé zahájí 12. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Caballé je známá díky své spolupráci s Freddiem Mercurym, jejich společný singl Barcelona se stal symbolem letních olympijských her v roce 1992. V Jaroměřici nad Rokytnou vystoupí spolu s Petrem Dvorským a jeho bratrem Jaroslavem. Zahajovací koncert za doprovodu zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou španělského dirigenta Josého Collady je jejím jediným vystoupením v Česku.

„Je to dáma, která po Marii Callas byla druhou největší zpěvačkou v nádherné belcantovské literatuře. Už od ní nemůže nikdo očekávat to, co bylo, ale ta její velikost, její zpěvácká kultura je skutečně neopakovatelná,“ uvedl o sedmdesátiosmileté operní divě Peter Dvorský. Spolu zkoušeli ve Zlíně na sobotní vystoupení. Oba dostali pozvání na další společné vystoupení. „Vyslovil jsem přání, že by ta spolupráce mohla pokračovat příště v novém kongresovém centru,“ potvrdil ředitel filharmonie Josef Němý.

I v dalších večerech nabídne festival pestrou přehlídku vokálního umění. V pátek 13. srpna se v pivovaru v Dalešicích u Třebíče uskuteční koncert Idy Kelarové a její Jazz famelije. Na koncertě zazní mimo jiné i písně z jejich posledního alba Aven bachtale!

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Ve znamení francouzského šansonu se ponese vystoupení Radky Fišarové s Moravskou filharmonií Olomouc v sobotu 14. srpna. Festival nabídne v letošním roce i dva speciální večery pro milovníky sborového zpěvu. 10. srpna vystoupí v jaroměřickém chrámu sv. Markéty Kantiléna, sbor dětí a mládeže při filharmonii Brno a 19. srpna na zámku v Telči hostuje Český filharmonický sbor Brno.

Závěrečný koncert 21. srpna bude věnován osobnosti Gioacchina Rossiniho. V komponovaném večeru s názvem Vivat Rossini! zazní nejslavnější scény z Lazebníka sevillského v podání opery Státního divadla Košice. I letos se mohou posluchači těšit na originální vizualizaci. Režisér a designér Jaroslav Štolba si ke ztvárnění vybral Rossiniho operu Straka zlodějka. Na závěr večera je připraveno překvapení v podobě iluzivní iluminace francouzské zahrady za použití unikátního barokního osvětlení.

Festival Petra Dvorského trvá do 21. srpna, koná se v Jaroměřicích nad Rokytnou (zámecká zahrada, chrám sv. Markéty), na nádvoří pivovaru v Dalšicích a na hlavním nádvoří zámku Telč. Open-air koncerty se konají za každého počasí; festivalové produkce v jaroměřické zámecké zahradě budou přenášeny i na velkoplošné obrazovky.

  • Koncert Českého filharmonického sboru Brno a Českých komorních sólistů v chrámu sv. Markéty / MHF Petra Dvorského 2009 zdroj: MHF Petra Dvorského http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185338.jpg
  • Le Quattro Miracullum na motivy Vivaldiho Čtvera ročních dob / Jaroslav Štolba + Flash Barrandov SFX, MHF Petra Dvorského 2009 zdroj: MHF Petra Dvorského http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1854/185332.jpg