Křivořezání do pověstí českých

Křivoklát – Staré pověsti české jsou tématem patnáctého ročníku řezbářského sympozia Křivořezání. Na hradě Křivoklát se opět setkávají profesionální i amatérští řezbáři z celé republiky, někteří přijíždí i ze zahraničí. Hotová díla všech ročníků jsou součástí hradní výstavy. Sympozium končí v neděli, zítra se ještě mohou zájemci vypravit na Křivořezání parním vlakem, jeho cílovou stanicí je železniční muzeum v Lužné.

Letošní ročník je ve znamení nové expozice dosavadních čtrnácti řezbářských setkání. „Křivoklát vznikal devět set let a dřevo se tu prolíná od nejstarší části,“ domnívá se kastelán hradu Luděk Frencl, že dřevo, tedy i Křivořezání, ke Křivoklátu právem patří.

K drakům, peklu nebo loutkovému divadlu z předchozích ročníků přibudou letos na výstavu figurky ze starých českých pověstí. Pod sekyrkami a řezbářskými dláty vzniká Horymír se Šemíkem, bojovnice dívčí války nebo Krokovy dcery. Někteří řezbáři přitom pokračují v dokončování svých děl z loňského ročníku, jehož tématem byli panovníci.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

„Ty věci udělá příroda už dopředu, já je pak jen dotáhnu. Je to pro mě inspirace a potěšení,“ prozradil, co ho na práci se dřevem láká, jeden z účastníků, řezbář a hudebník Miroslav Novotný. Žije ve Švýcarsku, ale sympozium si nenechá nikdy ujít, jezdí na něj už dvanáct let. Rádi se sem vrací i ostatní řezbáři, letos jich je na třicet.

Setkat se s nimi mohou i ti, kteří v sobotu dopoledne nastoupí do Křivoklátského expresu. Souprava s parní lokomotivou zamíří z pražského nádraží v Braníku přes Smíchov a Beroun na Křivoklát. Na hradě v sobotu probíhá celodenní program s vystoupením tanečníků či bubeníků s ohni, hrát bude třeba křivoklátský flašinetář. Na závěr proběhne velkolepý ohňostroj. Konečnou stanicí expresu je Železniční muzeum ČD v Lužné.