Lidice může natáčet každý

Lidice – Natáčení filmu Lidice, který vzniká v režii Petra Nikolaeva, probíhá od konce července. Po scénách z vězení, kde se mimo jiné točily zimní scény včetně falešného sněhu, čeká 12. srpna na tvůrce v současném filmu neobvykle náročná davová scéna. Účastnit se natáčení u lidického památníku může kdokoli. Filmaři chtějí rekonstruovat skutečnou historickou událost – první tryznu v Lidicích v roce 1945 - a pokusit se navodit tehdejší atmosféru.

„Od sametové revoluce se v českém filmu obvykle davové scény příliš netočí, což je dáno především jejich finanční náročností. Ačkoli projekt Lidice nadbytkem finančních prostředků rozhodně neoplývá, naopak stále probíhá hledání dalších nadšených a vlasteneckých firem, které by byly ochotny na jeho vznik přispět, bez této davové scény se neobejdeme, jelikož se jedná o jednu ze závěrečných, zásadních scén filmu,“ uvedl producent filmu Adam Dvořák.

První tryzny za zničené Lidice se v roce 1945 účastnilo 160 tisíc lidí. Ačkoliv je dnes možné vytvořit takto početný dav digitálně v postprodukci, tvůrci se rozhodli nespoléhat pouze na techniku. "Zveřejnili jsme v tisku a v televizním vysílání výzvu, aby nám občané přišli pomoci, čímž bychom chtěli ještě více podpořit onu myšlenku sbírky, ovšem nikoliv ve smyslu finančního daru. Každý, kdo se zúčastní natáčení, pomůže svou přítomností ke vzniku filmu, vyjádří tak i svůj postoj, že historii nesmíme zapomenout. Jako malé poděkování máme pro každého připravenou samolepku, která oznamuje, že její majitel nám pomohl film dostat do kin," vysvětlil Dvořák.

Pokud byste měli čas a chuť účastnit se natáčení historické scény u Památníku Lidice či se jen podívat, jak vzniká film, přijeďte ve čtvrtek 12. srpna od 9:00 v černobílém oblečení na adresu:

Památník Lidice, Tokajická 152, Lidice. Z Kladna bude vypraven autobus (v 8:00 z náměstí Svobody).

Více informací na stránkách filmu.

Příběh podle scénáře Zdeňka Mahlera, oceněného pod názvem Nocturno cenou Sazky v roce 2007, nabízí pohled na tragický osud Lidic za 2. světové války z neobvyklé perspektivy: skrze příběhy tří mužů, jejichž osudy ovlivnily osobní vztahy a nevěra. V hlavních rolích se představí Karel Roden, Zuzana Bydžovská, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Jan Budař či Václav Jiráček. Premiéra je plánována na 9. června 2011.

Samolepka pro účastníky natáčení
Zdroj: ČT24/Bioscop