Fresh Film Fest - 150 čerstvých filmů

Praha - Sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest bude poprvé v historii hostit česká metropole. Od středy 25. srpna do neděle 29. srpna představí 150 filmů různých žánrů a také dva britské kultovní televizní seriály. Festival uvede v českých předpremiérách několik celovečerních filmů nebo oceňované snímky, které do české kinodistribuce nebudou uvedeny vůbec. Fresh Film Fest je možné navštívit v průběhu pěti dnů v kinech Světozor a Aero, v Divadle Ponec, v letním kině Střelák a na letní scéně v žižkovském parku Parukářka. Festivalové centrum bude v prostorách Paláce Akropolis, ve kterém se kromě projekcí bude konat i doprovodný hudební program. Slavnostní zakončení se odehraje na Nové scéně Národního divadla.

Festival zahájí předpremiérová projekce očekávaného filmu Scott Pilgrim proti zbytku světa (Scott Pilgrim vs. The World) v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O'Malleyho, kterou natočil britský režisér Edgar Wright, u nás známý například komedií Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz). Do hlavní role obsadil Michaela Ceru, jenž si zahrál mladistvého otce ve filmu Juno.

V programu bude uveden i celovečerní dokument režiséra filmů Borat a Bruno Larryho Charlese s názvem Religulous, který si vzal tentokrát na mušku náboženství. Ctitele kultovních britských seriálů potěší projekce celé série The Mighty Boosh a britcomu Garth Marenghi’s Darkplace.

„V nesoutěžní sekci Fresh Classics letos uvedeme celovečerní filmy, které byly oceněny na významných festivalech, nebo jsou to filmy úplně nové a jen v rámci Fresh Film Festu je možné je vidět v kinech,“ uvedl umělecký ředitel Jan Stehlík. Jedním z nich je válečný dokument Restrepo, vítězný film letošního festivalu v Sundance, který zachycuje americkou četu v Afghánistánu, dále pak snímek Trhliny (Cracks) v režii debutující Jordan Scottové, dcery Ridleyho Scotta, který její film produkoval. V hlavní roli tohoto dramatu z anglické dívčí internátní školy ze 30. let bude možné vidět Evu Greenovou, známou například z Bertolucciho Snílků nebo bondovky Casino Royale. Festival uvede také snímek Harry Brown - britskou odpověď na americké Gran Torino, v němž exceluje Sir Michael Caine.

Na festivalu budou uděleny čtyři ceny ve čtyřech soutěžích

Fresh Generation (soutěž prvních a druhých celovečerních filmů)

Hlavní mezinárodní studentská soutěž (soutěž hraných a dokumentárních filmů)

Theatre Optique (soutěž animovaných a experimentálních filmů), režiséři vítězných filmů z těchto soutěží obdrží kromě festivalové ceny finanční odměnu ve výši 2 000 eur.

V nové sekci Fresh Czech (soutěž tuzemských studentských filmů) porota udělí Cenu České televize.

Chybět nebude Cena diváků.

V rámci doprovodného programu budou mít návštěvníci festivalu možnost navštívit například divadelní představení v režii Anny Polívkové v divadle Ponec, výstavu mladého německého fotografa Stefana Höderatha v showroomu 22PRESENTS nebo výstavu komiksových prací Vladimira 518 v Paláci Akropolis. Pro dětské diváky bude připraven víkendový program Fresh Family, který představí například Maxe a maxipříšerky režiséra Spikea Jonzeho.