Vyprávěj vypráví dál

Praha – Jeden z dílů nové řady oblíbeného retroseriálu České televize Vyprávěj dnes poprvé viděli novináři. Diváky cyklus tentokrát zavede do normalizačních let 1973 až 1978. Příběhy postav navazují na ty předchozí, ale zároveň se svým způsobem jedná o samostatnou sérii s uzavřeným koncem. Prvních 26 dílů seriálu Vyprávěj vysílala Česká televize od 31. srpna 2009 do 22. února 2010. Všechny epizody se umístily v týdenním TOP5 ČT, z toho dvanáctkrát byly na prvním místě. Vyprávěj si odnesl i zrcadlo TýTý pro nejoblíbenější seriál. Druhá řada se na obrazovkách České televize začne vysílat letos od 3. září, ovšem v pátek 27. srpna čeká všechny příznivce rekapitulační díl a 29. srpna přiblíží výrobu film o seriálu Vyprávěj.

O seriálu Vyprávěj přišel do Studia 6 vyprávět představitel ústřední postavy Karla Dvořáka Roman Vojtek.

„Tato série bude více exteriorová. Například právě dnes promítaný díl se točil v Německu, tedy v tzv. DDR, kdy se naše rodinka vypravila na dovolenou k Baltu. Musím říct, že natáčení bylo báječné. Hodně se dále točilo po různých chalupách i na horách,“ přiblížil prostředí nových dílů Vojtek.

Roman Vojtek hostem Studia6 (zdroj: ČT24)

Podle něj však zůstává prvotní důraz na vztazích, nikoli na dobových reáliích. Seriál obohatí některé nové postavy a ty stávající budou prožívat dramatické zvraty. Konkrétnější herec nechtěl být, aby diváci nepřišli o důležité napětí.

Roman Vojtek, který se narodil roku 1972, si ale spíše vybavuje dobu let 80., kdy jako dospívající čelil všem problémům se sháněním moderního oblečení, zažil nedostatek skoro všeho, zeleniny, toaletního papíru atd. „Ale zase na druhé straně se mi zdálo, že lidi k sobě měli trochu blíž než dnes. Jezdilo se společně na chalupy, u nás doma bylo pořád plno, lidé se scházeli, domácky se kutilo. Asi tím, že to bylo moje dětství, tak na tu dobu vzpomínám rád,“ řekl dále v rozhovoru Roman Vojtek.

Kromě ústřední seriálové dvojice, kterou stejně jako v předchozích dílech ztvárnili Roman Vojtek a Andrea Kerestešová, jsou dalšími aktéry například Nina Divíšková, Svatopluk Skopal a Veronika Freimanová. Novými tvářemi budou například Vladimír Čech, Jana Boušková, Dana Syslová a Roman Skamene.

„Není to žádný dokument, ale laskavá stylizace s komickým nadhledem, což mi vyhovuje. Báječné je, že se na to lidé dívají a vedou o tom diskuse na internetu a Facebooku. Tím, že je to proložené dokumenty, tak se lidé můžou prokousat dál k opravdové realitě,“ řekla na předpremiéře herečka Veronika Freimanová, která v seriálu hraje jednu z babiček.

Podle šéfdramaturga ČT Aleše Ulma diváci televizi často píšou, jak je těší, že jim seriál připomněl dávné doby jejich mládí. „Někteří nás upozornili na drobné chyby a další zase diskutovali o správném tvaru použitých pivních lahví či provedení květináčů, případně oblečení. Svědčí to o tom, že seriál má skutečně široký záběr,“ míní Ulm.

Tvůrci mají v plánu nových 16 dílů druhé řady doplnit i řadou třetí. „Rádi bychom pokračovali s takovou přiměřenou pauzou, jakou jsme měli teď, i v dalším roce,“ řekl Ulm. Tvůrčí tým postupně plánuje natočit celkem čtyři série.