Cestopisy z Afriky píšou i afričtí spisovatelé

Lagos (Nigérie) – Evropané toho už o Africe napsali dost, rozhodli se afričtí spisovatelé a začali ze svého kontinentu připravovat vlatní cestopisy. Podnětem jim byl úspěšný jihoafrický fotbalový šampionát, který světu připomněl, že jižně od Španělska ještě něco je. Knihy ze série Pilgramages (Putování) se budou prodávat v celém světě. Některé postřehy v podobě blogů a řadu zajímavostí najdou čtenáři také na oficiálních stránkách projektu.

„Středisko afrických spisovatelů a umělců Chinuy Achebeho oslavilo první africké mistrovství světa vysláním třinácti afrických spisovatelů do třinácti měst. Každý z nich napíše cestopis o 30 tisících slovech, který bude vydán v Africe i mimo ni,“ uvedli organizátoři akce na svém webu.

Afričtí spisovatelé jsou přesvědčeni o tom, že je na cestách po kontinentu nepřekvapí řada jevů, které jsou na jejich kontinentu běžné, u evropských cestovatelů však přebijí všechny ostatní zážitky. „Nevybočuji z davu a mnoho věcí znám, proto se mohu soustředit na detaily. Kozy v ulicích města mě nepřekvapí tak, jako kdybych pocházela z Velké Británie,“ upozornila ugandská autorka Doreen Bainganová. Ta se vydala do Hargeisy, metropole somálské separatistické oblasti Somaliland.

Mezi města, která budou afričtí spisovatelé objevovat, patří například také
komerční centrum Lagos, Kapské město, které je nejjižnějším cípem
kontinentu, legendami opředené Timbuktu nebo chaotické hlavní město Konga Kinshasa. „Jde o města v nových státech, jako je Somaliland, malá města i obří metropole,“ shrnul spisovatel Binyavanga Wainaina, který se sám vydal do senegalského města Touba.

Knižní kolekce bude publikována v roce 2012 u příležitosti dalšího velkého
fotbalového svátku – afrického Poháru národů.