Pavel Šporcl a Romano Stilo posluchače zaujali

Český Krumlov - Sobotní vystoupení houslisty Pavla Šporcla s romskou cimbálovou kapelou Romano Stilo v českokrumlovské pivovarské zahradě provázel častý aplaus. Muzikanti předvedli klasické hity houslového repertoáru, maďarské, ruské a rumunské písně. Koncert byl součástí mezinárodního hudebního festivalu, který vyvrcholí příští týden.

Pavel Šporcl se s romskými muzikanty seznámil v Bratislavě na benefičním koncertu v roce 2007. Už tehdy začal uvažovat o společném projektu, jehož výsledkem byl právě koncert v Českém Krumlově.

Atmosféra po několika skladbách připomínala spíše rockový koncert. Podle houslisty jde o zcela jedinečný projekt, který vybočuje z jeho tvorby. Muzikanti předvedli klasické hity houslového repertoáru, ale nechyběl také Šavlový tanec Arama Chačaturjana, maďarské, ruské a rumunské písně.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pavel Šporcl (* 1973) je český nekonvenční houslista světového renomé. Jedná se o velmi výraznou uměleckou osobnost, laureáta mnoha předních houslových soutěží, dnes patrně vůbec nejpopulárnějšího českého umělce působícího v oblasti vážné hudby.

Spolu s kapelou Pavel Šporcl skladby aranžoval a snažil se je hrát jinak, než je běžné. „Opravdu si tam spoustu věcí vymýšlíme a je to i v té improvizaci stejné. Na každý koncert se těším,“ uvedl Šporcl.

Romano Stilo nelze považovat za ortodoxní cimbálovou kapelu. O jejich postoji k dodržování zvyklostí svědčí už složení skupiny, kde vedle houslí, cimbálu a basy hrají i na elektrický klavír.

Mezinárodní hudební festival skončí příští víkend. 19. ročník uzavře vystoupení izraelského houslisty Vadima Gluzmana.