V Košicích se hádají o Warhola

Praha/Košice - Výstava o tvůrci pop-artu Andym Warholovi měla být velkolepou oslavou svérázného umělce se slovenskými kořeny. Ačkoli Východoslovenská galerie výstavu slavnostně otevřela, celý projekt provázejí spory a hádky, které budou mít pravděpodobně soudní dohru. Andy Warhol a Československo je projekt známého slovenského fotografa Rudy Prekopa a českého výtvarníka  Michala Cihláře, kteří připravovali k vydání rozsáhlou stejnojmennou publikaci. Spoluvydavatelem reprezentativní knihy měla být i Východoslovenská galerie, které současně organizovala retrospektivní výstavu. Galerie však od vydání knihy ustoupila a expozici, značně okleštěnou uspořádala sama.

Ruda Prekop na publikaci pracoval dle jeho informací 20 let. „Ta výstava měla být vlastně jedinečná tím, že byla provázaná s knihou. Tím pádem to neměla být jen jedna nějaká výstava z mnohých, samoúčelných o Warholovi, kterých se již objevilo nepočítaně,“ uvedl Prekop. Podle jeho vyjádření mu ukradli to nejcennější, duševní vlastnictví. Český vydavatel, ale odstoupením spoluvydavatele od projektu přešel o statisíce korun.

„Neříkám, že to bude znamenat konec nakladatelství, ale může to znamenat, že nebudeme moct realizovat jiné projekty,“ komentoval situaci Martin Souček z nakladatelství Arbor Vitae.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Ředitelka galerie v Košicích, která výstavu přes všechno otevřela však tvrdí, že je bez viny. Problém byl podle ní v tom, že autoři knihy neměli ošetřená autorská práva. „Nemohla jsem k tomu přistoupit, nemohli jsme přistoupit ani k podepsání smlouvy, protože já bych se nechtěla zodpovídat v nějakých kauzách ohledně autorských práv s americkými právníky,“ upozornila ředitelka Východoslovenské galerie Lena Lešková-Bubánová.

Podle slovenského deníku SME, který celou kauzu podrobně rozebírá, čelí ale samotná galerie problému s nevyřešenými autorskými právy ke zřízení internetových stránek, které doprovázejí košickou výstavu.

Za vším hledej peníze

Jak dále SME upozorňuje, nepřehlédnutelným prvkem ve sporu jsou finance. Ředitelka galerie získala na základě projektu peníze z Norských fondů, dle jejích slov byly ale určeny jen na výstavu, mezinárosní spolupráci a na vydání katalogu, nikoli na publikaci. Vyúčtování prý předloží v listopadu, po oficiálním skončení výstavy.

Manažer projektu Boris Kršňák tvrdí, že přípravu knihy, do ktoré nakladatel dosud vložil okolo jednoho a půl miliónu českých korun, zabrzdila Východoslovenská galerie. Prostřednictvím ředitelky si údajně dodatečně objednala její ruskou verzi. Vydavatel začal na ní pracovat, investoval do překladu, ale galerie už na návrh smlouvy nereagovala.

„Přes všechno v československém projektu pokračujeme. Publikace o Andy Warholovi by měla vyjít koncem roku. Současně s tím by se měla na Slovensku i v Česku konat nová reprezentativní výstava,“ uzavřel rozpravu Boris Kršňák.