Beatlemánii odstartoval Hamburk

Hamburk – Pravě německý přístav Hamburk se stal odrazovým můstkem pro mladíky z Liverpoolu, kteří zde v místních klubech získávali v letech 1960 až 1962 první cenné koncertní zkušenosti ještě předtím, než se stali slavnými. Začali tu hrát po nočních klubech ve slavné striptýzové čtvrti, a to ve složení John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe a Pete Best, který je ale brzy opustil. Poprvé tu vystoupili 17. srpna 1960 v podniku Indra Club. Budoucí legendy světového rocku vůbec poprvé představily Hamburčanům svou osobitou podobu rokenrolu.

Hamburk na své hudební „syny“ nezapomněl - náměstí Beatles, nacházející se přímo ve vstupu do Grosse Freiheit, nejznámější boční uličky Reeperbahnu, vzniklo v roce 2008. Míst, kde legendární Brouci vystupovali, je v Hamburku poměrně dost - nejznámější z nich, legendární Star Club, však v polovině 80. let vyhořel. Na ulici Grosse Freiheit dodnes ale funguje řada klubů, kde Beatles bavili své vrstevníky, jedním z nich je i Kaiserkeller ve sklepení pod slavnou ulicí.

Kariéru mladíků kolem Johna Lennona a Paula McCartneyho nastartovalo jejich vystupování v hamburské čtvrti St. Pauli. Fanoušci spočítali, že Beatles tady odehráli celkem 1 500 hodin. Ostatně John Lennon sám nakonec přiznával, že vyrostl v Liverpoolu, ale až v Hamburku opravdu dospěl.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Začátky Beatles si mohou návštěvníci připomenout díky Beatlemánii na Reeperbahnu hned vedle Beatles-Platzu. Muzeum nabízí velké množství černobílých fotografií ze 60. let stejně jako vůbec první smlouvu na nahrávání desky, podepsanou Johnem Lennonem.

Vše začalo roku 1957, když si John Lennon založil na gymnáziu skupinu The Quarrymen. Setkal se s Paulem McCartneym a o rok později přišel George Harrison. V roce 1960 se přidal Stuart Sutcliffe na baskytaru, ale brzy odešel. V kapele se vystřídalo i velké množství bubeníků.

Beatles zaznamenali první úspěch v klubech v německém Hamburku, ale skutečně slavní začali být až kolem roku 1963. To už byl ve skupině i Ringo Starr a měli první hity, album Please Please Me odstartovalo tzv. beatlemanii. Roku 1964 pak přichází slavné americké turné a od té doby jsou Beatles světovou senzací.

Kromě McCartneyho ze slavné čtveřice žije už jen bubeník Ringo Starr, který se ke kapele na počátku 60. let připojil právě v Hamburku. Johna Lennona zastřelil v New Yorku v roce 1980 fanatický fanoušek, kytarista George Harrison zemřel v roce 2001 na rakovinu plic.