Šéf Národního technického muzea končí, Besser jej zbavil funkce

Praha - Ministr kultury Jiří Besser z ničeho nic s okamžitou platností odvolal ředitele Národního technického muzea (NTM) Horymíra Kubíčka. Jako důvod svého rozhodnutí uvedl Besser nesprávné zacházení s veřejnými prostředky, především odměny, které si ředitel muzea vyplatil, jejichž výši ministr považuje za nemravnou. Kubíček měl údajně fakturovat muzeu honoráře, na které neměl nárok. Řízení muzea je prozatím pověřen dosavadní Kubíčkův náměstek Oldřich Rambousek. Není to první rázný krok šéfa rezortu kultury, ministr před nedávnem rozhodl, že vypíše nové výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie.

„Pan ministr se k tomuto kroku rozhodl na základě určitých indicií, že není v Národním technickém muzeu nakládáno s veřejnými prostředky tak, jak by mělo, a dané indicie jsou podle jeho názoru velmi vážné,“ uvedl pro ČT ministrův tajemník Stanislav Brunclík.

Externí ředitel

Odvolaný šéf si například vystavil dvě faktury, díky nimž si vedle pravidelného platu z rozpočtu muzea přivydělal dvakrát 41 tisíc korun, a to za to, že pro něj pracoval externě jako garant památkové péče. Navíc si vyplatil na konci roku odměny, které byly podle ministra Bessera přemrštěné. Mělo jít téměř o 400 tisíc korun, polovinu celkové sumy, kterou muzeum vydalo na odměny. Podle ministerstva kultury měl Kubíček také platit za jednu práci několika stavebním firmám a tím rekonstrukci muzea výrazně prodražit. Z depozitářů měly navíc pod jeho vedením zmizet desítky exponátů. „Pokud se ty informace potvrdí, bude to mít pro pana Kubíčka velmi vážné důsledky,“ uvedl Besser v Hyde Parku ČT24.

Kubíček odmítl, že by se jakkoli mimořádně obohacoval ze státních peněz. „Je to nehorázná lež, proti které se chci bránit soudní cestou. Osobně mohu doložit veškeré prostředky, se kterými jsme v muzeu nakládali. Pevně věřím, že mě probíhající audit očistí,“ uvedl odvolaný ředitel v prohlášení.

Odvolaný ředitel Horymír Kubíček se ale proti důvodům odvolání, o nichž se dozvěděl z médií, ohradil: „Smlouvy regulérně přiznávám, ministerstvo o nich informuji, vše bylo transparentní, nebylo to žádné černé financování.“ Obvinění proto považuje za neopodstatněná a urážlivá a nevidí důvod pro své odvolání.

V muzeu začal audit

„Mají-li být důvodem špatné hospodářské výsledky a špatná práce, předpokládám, že audit, který u nás začíná, potvrdí, že práci děláme poctivě a transparentně. Ušetřili jsme při výběrových řízeních mnoho milionů korun a muzeem žijeme,“ řekl Kubíček. Podle něj jde o komunikační šum. „S panem ministrem jsem se nikdy neviděl, neměl jsem příležitost s ním hovořit. Jsem přesvědčen, že jeho spolupracovníci potvrdí, že naše hospodaření je permanentně kontrolováno. Neustále na ministerstvo posíláme všechny doklady, jsme s ním ve stálém kontaktu a zveme jeho pracovníky do komisí. Je tedy vyloučeno, aby důvody mého odvolání mohly být potvrzeny,“ dodal Kubíček.

Ministr Besser je naproti tomu přesvědčen, že situace v NTM je velmi špatná, právě proto ani nečekal na výsledek auditu, který dnes začal. „Postupně budou provedeny audity v příspěvkových organizacích. Situace v Národním technickém muzeu je tak vážná, že nebylo s čím otálet. Dnes nastoupil interní audit v doprovodu Transparency International Česká republika,“ řekl Besser. Od pondělí by měl v NTM nastoupit externí forenzní audit renomované auditorské společnosti.

Besser a Kubíček jsou přitom straničtí kolegové, ministr byl do vlády nominován za TOP 09, za kterou z třetího místa na kandidátní listině Kubíček neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny na Vysočině.

Není to první rázný krok šéfa rezortu kultury, ministr před nedávnem třeba zrušil výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie a zároveň rozhodl, že vypíše nové tak, aby nový ředitel NG mohl být jmenován k 1. červnu příštího roku. Podle jeho rozhodnutí tak současný šéf NG Milan Knížák galerii povede do konce srpna příštího roku.