Také Vy ještě můžete vstoupit do projektu Český člověk

Praha - Unikátní fotografický projekt, který představuje portréty obyčejných i neobyčejných lidí v naší zemi, je možné navštívit ještě dnes ve dvoře galerie Langhans. Pod názvem „Český člověk“ vytvořili tvůrci už tisíce dokumentárních a nestylizovaných portrétů obyvatel bývalého Československa a také dnešního Česka. Fotografové Jan Malý a Jiří Poláček si ve fotogalerii Langhans na dva dny postavili svůj přenosný ateliér, aby pokračovali v práci započaté už v roce 1982.

Fotografové se svým mobilním fotografickým ateliérem vyjížděli do mnohých koutů republiky a ponechávali náhodě, kdo se přihlásí jako fotografovaný. Lidé přicházejí a nesou si s sebou náhodně přítomnou a nepřipravenou vlastní skutečnost onoho okamžiku. Český člověk je portrét sestavený ze stovek portrétů jednotlivců.

„Kdokoliv si tam stoupne a pak se vidí na fotce, tak je nekonečně zvláštní,“ upozorňuje Jiří Poláček. „Když si pozvu někoho do ateliéru, tak se na to nachystá, kdežto na ulici je naprosto přirozený,“ doplňuje kolegu Jan Malý. 

Český člověk tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Trojice fotografů, Jiří Poláček, Jan Malý a Ivan Lutterer, na výpravě za lidovými kroji v 80. letech měla jednou nečekanou návštěvu. Znamenala počátek série Český člověk. „Jezdili jsme po Moravě, jednou v Lanžhotě, to bylo v roce 1982, najednou přišel člověk do ateliéru, že se chce vyfotit,“ vzpomíná Malý a Jiří Poláček doplňuje: „On byl trochu divný, nemluvil, stoupnul si s flaškou v ruce a stál. Úplně nás očaroval, a když jsme to vyvolali, bylo jasné, že v tom budeme pokračovat. On dostal fotku a odešel.“

Vlastní fotka jako dárek focenému, tehdy ještě pomocí aparátu Polaroid. A také zvědavost. To byl od počátku motiv lidí, kteří se nechali vyfotit. Jiří Poláček s Janem Malým pokračují v práci i po smrti třetího fotografa Ivana Lutterera před devíti roky. Obrovský soubor fotografií tak dál roste a vybízí k přemýšlení nad tím, jak se český člověk v běhu doby změnil.

Zajímavá fotografická série, kterou v roce 1982 nechtěně započal neznámý muž v nátělníku a s lahví, pokračuje dál v mapování českého člověka. „Je však zapotřebí připomenout, že podobných projektů bylo v historii už mnoho. Pokud se týká tohoto posledního českého projektu, dalo by se říct, že fotografie dělají radost všem zúčastněným. Fotky jsou to velice komunikativní, navíc třeba pro sociology to je obrovský dar. Od běžných amatérských fotografií se tyto liší dokonalou technikou a koncepčností,“ řekl v rozhovoru pro pořad Události, komentáře ČT24 fotograf a pedagog Vladimír Birgus.

  • Dvojice v přenosném ateliéru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188089.jpg
  • Jiří Malý ukazuje fotografii prvního člověka, kterým celý projet započal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188093.jpg
  • Dvojice v přenosném ateliéru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1881/188088.jpg