Pianista Ivan Moravec převzal cenu Antonína Dvořáka

Praha - Světoznámý pianista Ivan Moravec dnes v rezidenci primátora hlavního města Prahy obdržel cenu Antonína Dvořáka, a to za zásluhy o významný přínos české klasické hudbě. Nejslavnější tuzemský pianista, jenž byl jako jediný Čech na konci 90. let zvolen do elitního výběru nahrávek největších světových pianistů 20. století, ocenění dostal v předvečer zahájení festivalu Dvořákova Praha, který potrvá do 4. září.

„Jsem poctěn a skoro v rozpacích, že přijímám tuto cenu po Josefu Sukovi, jehož tón jsem jednou popsal jako tekuté zlato. Je to dvojnásobně veliká pocta, že následuji v jeho šlépějích,“ řekl Moravec při převzetí ceny. Druhým rokem ji uděluje společnost Akademie klasické hudby pořádající festival Dvořákova Praha ve spolupráci s pražským magistrátem a laureáta vybrala z několika kandidátů široká veřejnost. Slavnostní ceremoniál doplnilo vystoupení Moravcovy bývalé žákyně Jaroslavy Pěchočové.

Moravec si myslí, že se mu celý profesní život dařilo propagovat českou hudbu v zahraničí, zřejmě nejvíce dílo Leoše Janáčka. Vždy se podle svých slov soustředil na to, aby nehrál špatně. „Mám v sobě toho nejhoršího kritika. To není můj přítel, tudíž se ho snažím aspoň neurazit,“ řekl přítomným novinářům virtuos, který oslaví 9. listopadu 80. narozeniny. Největší výzvou pro něj prý byli druzí umělci, jež obdivoval a od nichž se učil. To také doporučuje svým žákům na pražské Akademii múzických umění, kteří chtějí něčeho v životě dosáhnout.

Moravec je českou klavírní špičkou

Před jedenácti lety se Moravec dostal mezi sedm desítek světových pianistů, jejichž umění zachycuje na CD ojedinělá zahraniční edice Velcí klavíristé 20. století. Z řady ocenění si nejvíce váží Ceny Karla IV. kterou mu před deseti lety udělila Univerzita Karlova a město Praha.

Na klavír začal hrát v sedmi letech. Zpočátku jej přitahovala především opera a nahrávky legendárního tenoristy Enrica Carusa. Ovlivnila jej i hra Artura Benedettiho Michelangeliho. Za svou bohatou mezinárodní kariéru navštívil prakticky všechna významná světová pódia a byl zván jako sólista s předními orchestry a dirigenty. V oblibě má nejen koncerty, ale i nahrávání. Řada jeho projektů, které zrealizoval před rokem 1989 v cizině, ale nebyla českému publiku dostupná. V roce 2001 vydal Supraphon čtyřdílný box s velmi ceněnými americkými nahrávkami ze 60. let. Loni to bylo album Live in Brussels s dílem Beethovena, Chopina a Brahmse z 80. let.

Moravce v posledních měsících provázela nepříjemná zranění, která mu znemožňovala koncertovat. Na Pražském jaru, kde v minulosti hrál nesčetněkrát, kvůli poranění ruky neúčinkoval v posledních dvou ročnících. V prosinci jej ale čeká velký koncert s Pražskou komorní filharmonií a dirigentem Jiřím Bělohlávkem.