Začíná festival Dvořákova Praha

Praha - Birminghamský symfonický orchestr dnes v pražském Rudolfinu zahájí třetí ročník festivalu Dvořákova Praha. Pod vedením svého hudebního ředitele Andrise Nelsonse provede Wagnerovu předehru k opeře Lohengrin, Beethovenův Koncert pro klavír a orchestr č. 5 a Dvořákovu Symfonii č. 9 Z Nového světa. Na klavír bude hrát britský pianista Paul Lewis.

Letošní festival do 4. září nabídne celkem 16 koncertů. Většina z nich se uskuteční ve Dvořákově síni Rudolfina, dva koncerty komorní řady ve dvoraně Českého muzea hudby. Celkem na festivalu nesoucím jméno Antonína Dvořáka zazní 12 jeho skladeb, například Symfonie č. 6 a 7, symfonická báseň Polednice či dramatická předehra Husitská.

Ze známých umělců se na akci představí ruský barytonista Dmitri Hvorostovskij, portugalská klavíristka Maria Joao Piresová nebo polský klavírista Piotr Anderszewski. Závěrečný koncert Dvořákovy Prahy nabídne koncert České filharmonie pod vedením Ludovika Morlota. Zazní díla Dvořáka, Chopina a Ravela.

Dvořákova Praha 2010 začíná (zdroj: ČT24)

Druhým rokem uděluje společnost Akademie klasické hudby pořádající festival Dvořákova Praha cenu Antonína Dvořáka. Letos ji v předvečer zahájení festivalu převzal světoznámý pianista Ivan Moravec.

Dvořákova Praha 2010
Zdroj: ČT24/Dvořákova Praha