Vadim Gluzman povečeřel Čajkovského. A ukončil Český Krumlov

Český Krumlov – Devatenáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově skončil. Slavnostní finále v zámecké jízdárně patřilo izraelskému houslistovi Vadimu Gluzmanovi. „Cítím se absolutně jako v pohádce, v příběhu Hanse Christiana Andersena. Je to neuvěřitelné místo. Kolegové mi o něm vyprávěli a jsem šťastný, že tu konečně jsem,“ uvedl Gluzman na adresu Českého Krumlova. Technickou brilancí a citlivostí se podle kritiků řadí mezi největší mistry už od 19. století. Jeho hra je plná temperamentu a energie. Krumlovskému publiku zahrál Koncert pro housle D dur od Petra Iljiče Čajkovského.

Devatenáctý ročník festivalu vyvrcholil koncertem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který dirigoval španělský dirigent José Miguel Rodilla. Sólistou večera byl právě proslulý izraelský houslista Vadim Gluzman.

„Vadim Gluzman je vynikající houslista. A provedení Čajkovského koncertu, protože původem je to ruský Žid, je pro něj vynikající na interpretaci,“ vysvětluje ředitel festivalu Jaromír Boháč. Sám Gluzman říká: „Čajkovskij byl součástí mého života od útlého dětství. Měl jsem ho k snídani i k večeři. Nikdy mě nepřestane bavit.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Jste vzdělaní a vřelí, ocenil Gluzman publikum

Gluzman hraje na housle Stradivari z roku 1690. Ty patřily maďarskému houslistovi Leopoldu Auerovi, kterému Čajkovskij právě tuto skladbu věnoval. On ale tehdy houslový koncert označil za nehratelný.

Gluzmanův výkon v českokrumlovské zámecké jízdárně publikum ocenilo několikaminutovým potleskem vestoje. Izraelský houslista na oplátku označil české diváky za jedny z nejlepších na světě, jsou prý vzdělaní a vřelí.

Každý si přeje mít Josého Curu

Koncert Vadima Gluzmana ukončil 19. ročník festivalu. Gluzman se zařadil do výčtu hvězd, které letošní ročník hudební přehlídky navštívily. Její zahájení zcela ovládl argentinský tenorista José Cura. „Každý festivalový ředitel si přeje mít Josého Curu na svém festivalu. A to, že nám vyhověl a udělal dva koncerty, považuji za výjimečné,“ raduje se ředitel přehlídky Boháč.

Na festivalu zářili také jazzman James Morrison, jeden z nejznámějších houslistů světa Gidon Kramer, přijely taky muzikálové hvězdy z brodwayských pódií a nechyběla Mozzartova opera Don Giovanni v režii Jiřího Menzela.

Komu bude patřit úvodní koncert příštího jubilejního ročníku, je zatím tajemstvím. Stejně tak není známé, kdo bude jeho největší hvězdou. Jméno pořadatelé prozradí až na podzim.

José Cura
Zdroj: ČT24/www.festivalkrumlov.cz