Poslední Maoův tanečník dobývá americká srdce

New York – Do americké filmové distribuce vstoupil snímek oskarového režiséra Bruce Beresforda Poslední Maoův tanečník (Mao´s Last Dancer). Jde o drama podle autobiografie slavného čínského tanečníka Li Cunxina, který se v osmdesátých letech stal hlavní hvězdou houstonského baletu. Slavný tanečník Li Cunxin se narodil těsně po komunistickém převratu na chudém čínském venkově. V jedenácti ho vládní kulturní delegáti vybrali a odvezli do Pekingu, aby studoval balet a stal se prominentním tanečníkem v Maově divadle v Pekingu. Snímek vznikl v australsko-americké koprodukci.

„Myslím, že to, co nadzvedne publikum, je fakt, že tenhle malý kluk z čínského venkova neměl možnost volby. Maovi lidé na něj ukázali prstem a řekli - ty budeš tanečník - a Li se jím zkrátka musel stát,“ upozornil herec Bruce Greenwood.

V roce 1979 odcestoval Li v rámci kulturní výměny do Texasu. Přes přísný dohled čínských úřadů se bezmezně zamiloval do americké tanečnice a rozhodl se zůstat v zemi svobody. Tím vyprovokoval jeden z velkých diplomatických skandálů americko-čínských vztahů. Li získal americké občanství a stal se hlavní hvězdou houstonského baletu.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Číňané ho proti jeho vůli chtěli poslat zpátky do Číny; Charles Foster, který se jeho případem zabýval, musel zapojit veškerý svůj um a kontakty, aby mohl tanečník zůstat v USA. Foster měl napojení na vládu a dal do tohoto případu všechno, nakonec se mu to povedlo,“ doplnil informace ze zákulisí případu herec Kyle MacLachlan.

Liovi se pak dokonce po několika letech podařilo s podporou čínského velvyslance dostat zpátky do rodné vesnice, kde se setkal se svou rodinou. V režii Bruce Beresforda tak lidské touhy a vášně triumfují i nad tehdejším politickým uspořádáním světa.