Piotr Anderszewski okouzlil klavírní virtuozitou

Praha - Jeden z nejtalentovanějších klavíristů současnosti Piotr Anderszewski vystoupil v rámci festivalu Dvořákova Praha. Rodák z Polska v české metropoli odehrál jediný koncert. Anderszewski v posledních sezonách vystupoval třeba s Berlínskou filharmonií, s Bostonským, Chicagským nebo Londýnským symfonickým orchestrem, s Philadelphia Orchestra a Orchestra of the Royal Concertgebouw. Pro pražské vystoupení si vybral skladby od Bacha, Szymanowského, Schumana nebo Beethovena.

Do svého pražského repertoáru sice Piotr Andeszewski nezařadil Antonína Dvořáka ani jiného z českých skladatelů, jejich hudbu ale hraje velmi rád. Obzvláště skladby od Leoše Janáčka. „On je totiž úplně odlišný než ostatní skladatelé, používá velmi originální jazyk pro vyjadřování. Nezní vůbec západně, myslím, že každý chápe, že z jeho hudby přímo vyzařuje čistě slovanská duše,“ okomentoval Janáčkovo dílo pianista.

Za řadu svých nahrávek Anderszewski získal prestižní ocenění v klasické hudbě. Třeba za sólové skladby polského skladatele Szymanowského získal cenu „Classic FM Gramophone Award“ nebo za album s Bachovými Partitami byl nominovaný na cenu Grammy. 

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

„Těžko si vybrat, jestli raději koncertuji nebo nahrávám. Živá vystoupení mohou být velmi magická, ale taky náročná a záludná. Během nahrávání zase cítím větší zadostiučinění. Protože když se nahrávka povede, zůstane po vás něco stálého, hmatatelného,“ prozradil Anderszewski.

Dostalo se mu rovněž zvláštních uznání jako hudebníkovi a režisérovi, když spolupracoval s četnými soubory, včetně Mahlerova komorního orchestru, a se sólisty Berlínské filharmonie. Obzvláště plodným bylo jeho partnerství se Skotským komorním orchestrem, se kterým vedle absolvovaných turné nahrál CD s Mozartovými klavírními koncerty G dur a D mol. Nahrával i s orchestrem Sinfonia Varsovia a v poslední době i s Německou komorní filharmonií Brémy. 

V dubnu 2002 získal Anderszewski uznávanou cenu „Gilmore Award“, udělovanou jednou za čtyři roky klavíristovi s výjimečným talentem. Je rovněž držitelem Ceny Szymanowského (1999) a ceny Královské filharmonické společnosti pro nejlepšího instrumentalistu (2001). Jeho poslední nahrávka pro firmu Virgin byla pořízena v prosinci 2008 v newyorské Carnegie Hall.

Piotr Anderszewski se narodil polsko-maďarským rodičům ve Varšavě. V současnosti žije v Paříži a Lisabonu.