Rambousek vedl Národní technické muzeum týden a rezignoval

Praha - Dočasně pověřený ředitel Národního technického muzea (NTM) Oldřich Rambousek dnes dopoledne na svoji funkci rezignoval, instituci zatím povede Tomáš Wiesner. Uvedl to pro Český rozhlas Radiožurnál tajemník ministra kultury Stanislav Brunclík. Na místo ředitele příspěvkové organizace bude vypsáno výběrové řízení.

„Pan Rambousek byl dnes ráno u pana ministra Bessera. Je to pro něj složitá záležitost, neboť mezi hlavními důvody jeho rezignace je dlouhodobě neutěšený stav v muzeu, na který v minulosti opakovaně a bez výsledku ministerstvo jako zřizovatele upozorňoval. To však na to nereflektovalo,“ uvedl Brunclík.

Rambousek prý ministrovi vysvětlil, že v současné složité situaci, jaká v Národním technickém muzeu vládne, nedovede zajistit, aby odvolaný ředitel Kubíček nadále nezasahoval do jeho chodu a řízení. „Z tohoto pohledu se nemůžeme divit, že ministra požádal, aby jeho rezignaci přijal,“ dodal Brunclík. Zdůraznil, že ministr Besser mu za tento jeho přístup ve složité osobní i profesní situaci poděkoval a jeho žádosti vyhověl.

Rambousek nahradil 19. srpna ve funkci Horymíra Kubíčka, kterého kvůli údajně nesprávnému zacházení s veřejnými prostředky odvolal ministr kultury Jiří Besser. Odvolaný šéf si měl třeba vystavit dvě faktury, díky nimž si vedle pravidelného platu z rozpočtu muzea přivydělal dvakrát 41 tisíc korun, a to za externí práci jako garant památkové péče. Navíc si měl také vyplatit na konci roku odměny, které byly podle ministra Bessera přemrštěné. Mělo jít téměř o 400 tisíc korun, polovinu celkové sumy, kterou muzeum vydalo na odměny.

Mladá fronta Dnes ale v pondělí informovala, že Rambousek si z rozpočtu muzea přilepšoval údajně stejně jako jeho bývalý šéf. Deník napsal, že formou honorářů za daňové poradenství muzeu si dočasný šéf vyplácel desetitisícové částky. Další desetitisícové částky pak prý podle nadstandardní zaměstnanecké smlouvy získával z grantu ministerstva kultury uděleného jednomu z pracovišť muzea.

Jiří Besser
Zdroj: ČT24