Nový cirkus je svobodně angažovaným uměním

Praha - Přední osobnost francouzského nového cirkusu, divadelník, akrobat, klaun a režisér Daniel Gulko uvede se svým souborem Cahin Caha na festivalu Letní Letná od 27. do 31. srpna představení nazvané REV. Praha se tak stane vůbec prvním zahraničním místem od světové premiéry ve Francii, kde diváci představení uvidí. Gulko, Američan s ukrajinskými kořeny, který tvoří ve Francii, vytvořil nový projekt pro šest herců - akrobaty, žongléra, klauna i zpěvačku.

„Představení zavede diváky na cestu, kde se snoubí přízračné sny, mystické obrazy, cirkusová magie a dovednosti s hlubším filozofickým poselstvím,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel festivalu Jiří Turek. Gulko si svým typickým způsobem v tomto představení hraje s paralelou mezi cirkusem, otáčivými pohyby, kulatými a oblými věcmi a slovem revoluce. Zkoumá techniky rotace jako dervišské tance, dynamiku kola nebo nestabilní povrchy.

„To, co my děláme, je hodně inovativní, aktuální, ale pořád je to cirkus. V ansámblu máme čtyři cirkusové umělce, klauna a tři zpěvačky, hudba je živá. Představení se jmenuje Rev čili Sen. Je to o tom, jak sníme. Každé ráno jsme si psali záznamy svých snů a hovořili o nich. Odehrává se to všechno na pozadí života v utečeneckém táboře, kde je složitý život. Lidé se tam odtud nemohou dostat ven. Jde o to, jak si v takových podmínkách udržet důstojnost, radost, lásku. To vše se odráží ve snech. Jedná se o totální imaginární divadlo s prvky tance, hudby, groteskou i divadelním textem,“ upřesnil v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 Daniel Gulko.

To, že se Gulko stal cirkusovým umělcem, považuje za náhodu. „Procházel jsem se po městě a uviděl skupinku žonglérů, byl to jakýsi klub žonglérů, kteří tam měli setkání a já se od nich ve svých třinácti letech naučil žonglovat. To mě určitým způsobem nasměrovalo k mé pozdější profesi. Žongloval jsem, dělal akrobacii a později jsem se více zaměřil i na tanec. Pak jsem se zranil a tancovat jsem už nemohl, začal jsem tedy více poznávat divadlo. Změnil jsem život, studoval a kombinoval moderní divadlo s klasickou cirkusovou akrobacií. Cestoval jsem po světě a setkal se také se Ctiborem Turbou. Nakonec jsem zakotvil ve Francii,“ prozradil něco ze svého života režisér. 

Gulko pak dále v rozhovoru přiblížil náročnou práci v novém cirkusu, kdy akrobat třeba musí umět zpívat a naopak zpěvačka je donucena naučit se akrobacii. Také kočovný život umělců není podle něho úplně jednoduchý. „Mít cirkus na jednom místě, to by se mi opravdu líbilo. Já například žiji v Marseille, ale když pracuji, tak tam vůbec nejsem. Jsou komerční soubory, které pracují jen v Paříži. My jsme spíše avantgardní malý soubor, nepracujeme na komerční úrovni, ale je to naše volba. Je to naše svoboda, že děláme jiná, angažovaná představení, a tak musíme stále cestovat,“ uzavřel rozhovor Daniel Gulko.

Představení doprovází živá hudba založená na míchání stylů: několik hlasů, melodií, textů, náboženských i světských témat je propojeno do složitých skladeb. Texty budou překládány titulky. Představení trvá dvě hodiny a je vhodné i pro děti od 12 let.

Festival Letní Letná se koná na tradičním místě v Letenských sadech v prostoru mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou a potrvá ještě do konce srpna.