V Praze má vzniknout nová galerie moderního umění

Praha - V Praze má vzniknout nová galerie moderního českého umění. Její zřízení slibuje v programové vizi pražská ODS. Spadat bude pod Galerii hlavního města Prahy a vystaví díla, která byla dosud pouze v depozitářích GHMP. Sídlit bude v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici na Královské cestě. Rada hlavního města by měla již na svém úterním zasedání změnit zřizovací listinu GHMP a dosud ne zcela využívanou budovu svěřit do správy galerie. Vyplývá to z podkladů jednání rady.

Záměr zřídit nové prostory pro české moderní umění dnes na tiskové konferenci zveřejnil kandidát pražské ODS do zastupitelstva hlavního města Jan Kalousek. „Galerie hlavního města Prahy pro ni nemá potřebné místo a tak řada jedinečných děl například od Josefa Šímy, Františka Kupky či Emila Filly zůstává skryta v depozitáři,“ uvedl Kalousek.

Barokní památka v centru Prahy je dlouhodobě v zanedbaném stavu, podle radního Ondřeje Pechy (ODS) je částečně nevyužívaná. Je v ní několik nebytových prostor a 14 bytů. Do nich by se měl přestěhovat administrativní a správní aparát GHMP, který je v současné době rozptýlen v několika objektech.

Barokní palác měl od roku 1994 v pronájmu nadační fond Polyhymnia. Zavázal se, že památku do deseti let opraví. Magistrát však už před osmi lety uvedl, že budova není udržována a chráněna před znehodnocením. Město potom smlouvy rozvázalo a následně vyhlásilo soutěž. Vybrat nového nájemce se ale dlouho nedařilo.

Památka potřebuje opravit, před více než deseti lety se hovořilo o 250 milionech korun. Budova pochází z poloviny 18. století. V jeho sklepeních se nacházejí zhruba o 600 let starší pozůstatky románského dvorce.