Kam kráčí Filharmonie Brno

Praha/Brno - Ještě před třemi lety se o Filharmonii Brno mluvilo jako o konzervativním tělese. Dramaturgie poslední sezóny ale vyrazila novým směrem. Trhákem letního festivalu vážné hudby v Brně se totiž stal koncert Rockových legend, kde symfonicky zazněly hity od Deep Purple nebo Rolling Stones. Stejně jako ostatní kulturní instituce, také Filharmonie Brno svádí boj o diváka, a tak filharmonici odhodili fraky a nasadili černé brýle, aby rozjeli rockovou jízdu.

Početný symfonický orchestr se pustil do legendárních hitů od Pink Floyd, AC/DC nebo Kiss, aby na koncerty vážné hudby přilákal zbrusu nové obecenstvo. Milovníci klasiky totiž doslova vymírají a mladým publikem je filharmonie často vnímána jako konzervativní a neatraktivní těleso. „To je univerzální problém klasické hudby, hlavně je to ale na místech, kde chybí prestiž,“ upozornil David Mareček, ředitel Filharmonie Brno.

„Pokles abonentů jsme zaznamenali v minulých letech, poslední dva roky máme vzestupnou tendenci, loni to byl dokonce rekord 5780 abonentů,“ doplnila vedoucí managmentu Filharmonie Brno Karolína Trllo.

Téma směřování Filharmonie Brno (zdroj: ČT24)

Vyprodaný Špilberk s kapacitou přes tisícovku míst a zájem i o lístky na stání, to Filharmonie Brno dlouho nezažila. Letní koncert rockových legend dokázal, že se současná dramaturgie vydala správným směrem. Jan Žemla, dramaturg Filharmonie Brno, tento krok hodnotí: „Je to jistá hudební popularizace, je krátkozraké soustředit se pouze na vážnou hudbu.“ Miloš Štědroň, hudební skladatel a publicista, upozorňuje, že tendence prolínání žánrů započala před 20, 30 lety. Podle něj již není nepřekonatelná hranice mezi klasikou, populárem nebo etnem. 

Odvážná dramaturgie a netradiční koncertní sály, omlazený tým hudebníků, zkrátka brněnská filharmonie vyrazila do boje o diváka překračováním žánrů. Kromě rocku se filharmonie pustila s Hradišťanem do lidovek a se Zdeňkem Mertou zase do filmové hudby v bývalé továrně Wanieck Gallery. Svěží vítr zavál i v samotném vizuálním stylu Filharmonie Brno, na plakátech se objevilo nové logo. Ovšem prestiž by tělesu měl především dodat rakouský dirigent Aleksandar Marković, který přijal post šéfdirigenta.

„Osobně si myslím, že takovéto přesahy jsou zajímavým experimentem, na druhou stranu jsem přesvědčen, že to podstatné, co dělá vážnou hudbu zajímavou a atraktivní, je špičková kvalita jiného typu hudby. Význam těchto přesahů bych tedy nepřeceňoval,“ uvedl v rozhovoru v pořadu Události, komentáře hudební publicista Jindřich Bálek. 

Ředitel Filharmonie Brno David Mareček upřesnil, že si od těchto experimentů neslibují, že by od rocku přetáhli stálé posluchače, ale v každém případě dojde tímto k popularizaci tělesa: „Řekněme, jako když uděláte exhibiční zápas ve fotbale, při kterém budou spolu hrát fotbalisté a celebrity ze společenského a kulturního světa.“

  • Filharmonie Brno hraje rock autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1908/190746.jpg
  • Srbský dirigent Aleksandar Marković - šéfdirigent Filharmonie Brno zdroj: Filharmonie Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1908/190749.jpg